• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Levent Yılmaz: Büyüme olumlu ama dış pazarlar sinyal veriyor, ihracat zorlaşıyor

Levent Yılmaz: Büyüme olumlu ama dış pazarlar sinyal veriyor, ihracat zorlaşıyor
Dün Türkiye’nin 2022 yılı 3. çeyreğine ait büyüme rakamını gördük.

Veriler küresel ekonomideki ve ihracat pazarlarımızdaki olumsuz koşullara görece olarak “güçlü” olarak ifade edilebilecek bir orana işaret ediyor. Öte yandan aynı koşullar önümüzdeki dönemler için ise olumsuz sinyaller veriyor.

3. ÇEYREKTE %3,9 BÜYÜDÜK

TÜİK’in hesaplamalarına göre Türkiye ekonomisi 2022 yılının 3. çeyreğinde %3,9 büyüdü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %0,1 azaldı. Büyüme verisi içerisinde benim en çok dikkatimi çeken konuların başında sanayideki büyüme oranının %0,3 olarak gerçekleşmiş olması geliyor. Zira sanayideki büyüme oranı bir önceki çeyrek verilerine göre belirgin bir şekilde azalmış durumda. Bu verinin daha önceki yazılarımda dikkat çektiğim öncü göstergelerden olan imalat PMI verisinde bir süreden bu yana devam eden düşüş ile uyumlu olduğunu belirtmeliyim.

BÜYÜMEDE İHRACATIN PAYI

2021 yılı ikinci çeyreğinden itibaren Türkiye ekonomisinin büyümesinde mal ve hizmet ihracatının büyümeye olumlu katkısı belirgin şekilde devam ediyor. Son olarak mal ve hizmet ihracatı, 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %16,4 artmıştı. 2022 yılı 3. çeyrek büyüme verilerine göre bu oran %12,6 oldu. Bu orandaki düşüş dikkat çekerken dikkatle takip edilmesi gereken verilerden bir diğeri olarak mal ve hizmet ithalatındaki çeyreklik artışa baktığımızda %5,8’den %12,2 ‘ye çıktığını görüyoruz.

HEDEF ÜLKELERİN PMI SİNYALLERİ

Türkiye, ihracat pazarlarını ve özellikle AB pazarındaki gelişmeleri yakından takip etmek durumunda. Zira Türkiye’nin toplam dış ticaretinin yarıya yakını AB pazarı ile. Dahası son dönemde tedarik zincirlerindeki kopmalara bağlı yeni gelişmeler AB pazarını Türkiye için ve Türkiye’yi de AB için daha da önemli hale getirdi. Ancak hem büyük merkez bankalarının faiz artışları hem de enerji krizine bağlı gelişmeler söz konusu pazardaki resesyon endişelerini artırıyor.

Söz konusu endişeler ihracat pazarlarındaki beklentileri de olumsuz etkiliyor. İstanbul Sanayi Odası’nın hesapladığı “İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi” Ekim ayı verilerine göre ihracat iklimindeki bozulma eğilimi üçüncü aya ulaşmış durumda.

YENİDEN TİCARET SAVAŞLARI

Hafta başında ticaret savaşlarını bize yeniden hatırlatacak önemli bir haber dikkatimi çekti. Söz konusu habere göre Hindistan çelik ürünlerin ihracatındaki vergiyi kaldırdı. Türkiye’nin Hindistan’dan önemli miktarda yassı çelik ürünü satın aldığını biliyoruz. Bu bakımdan Hindistan’ın çelik ihracatında vergiyi kaldırmasının yurtiçindeki çelik üreticilerini olumsuz etkileme ihtimalini göz ardı edemeyiz. Bu durum hem iç pazarımızı hem de ihracattaki hedef pazarlarımızdaki avantajımızı zorlayan sonuçlar doğurabilir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/levent-yilmaz/buyume-olumlu-ama-dis-pazarlar-sinyal-veriyor-ihracat-zorlasiyor-2064722

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim