• İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

M. Çetin Baydar, Ahmet Fidan'ı Yazdı

M. Çetin BAYDAR


2003 Ağustos ayında emekliliğini istedi. Ahmet Fidan’ın ilk yazıları Erzurum’da Hürsöz Gazetesinde yayınlandı. Milletin Sesi Aziziye gibi gazetelerde yazdı. Daha sonra Yenidevir, Yeni Şafak, Zaman gazetelerinde eğitim içerikli yazılar yazdı. TRT’de Radyo tiyatroları yayınlandı.

 

1968 Academie Française Ödülünü almış bulunan Andre Miguel’in İslam ve Medeniyeti adlı kitabını Türkçeye çevirdi. Bu tercüme iki baskı yaptı.

 

(1992-2004) TBMM Birinci dönemde Erzurum Mebusu olan Nusret Efendi’nin Tarihçe-i Erzurum kitabını bu günkü yazıya çevirdi ve Dergah Yayınları bu çalışmasını Erzurum kitaplığında yayınlandı. Eğitimle ilgili pek çok televizyon programında düşüncelerini anlatı ve konferanslar verdi.


Eğitim Bir Sendikasının kurucularından, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Müteveli üyesidir.


Hafızam Ahmet Fidan ile ilk tanışmamızın tarihini vermekte bana yardımcı olmuyor. Muhtemeldir ki onu, ilk kere, TRT’de çalışırken Elektrik Mühendisi olarak mesai arkadaşlığı yaptığım ağabeyi Mustafa Fidan’ın yanında Gördüm. 1974.

 

Yaklaşık Kırk yıldır aynı yollarda yürüyen iki insanın yaşadıkları elbetteki  mahdud satırlarla  anlatılamaz.  Özetle söylemek gerekirse gelecekte Türkiye Yazarlar Birliği olacak düşünce ve sanat zemininde bilgi ve tecrübelerimizi birleştirdik, ülkemizin sağduyu sahibi birçok yazarı da bu sürece katkıda bulundu. TYB Vakfı’nı kurarak kamuoyu önüne çıktık.  Artık Milli ve milletlerarası camianın muhatabıydık. Türkçe’nin Şiir şölenleri ile Paris’ten Almatı’ya, Lefkoşa’dan Bakü’ye, Semerkant’tan Şam ve Haleb’e  değin TYB bayrağını dolaştırdık. Özellikle Milenyum Parisi’nde (2000) Dücane Cündioğlu ile geçirdiğimiz günleri zaman zaman hatırlarım.

 

Yazarlar Birliği’nin devlet katındaki itibarı her zaman yüksek olmuştu. Cumhurbaşkanları, Başvekiller, Bakanlar ile istişarelerimizde Ahmet Fidan kardeşim hep ön planda görev yapmaktaydı, halen de böyledir.

 

Ahmet Fidan’dan öğrendiğim dini bahisler de haylicedir.  Cuma Namazını sonunda onun öğrettiği duayı her defasında okurum. Yolculuklarda  “Haydı” seyahatimizi sigortalayalım” diyerek yol arkadaşlarına toptan yaptırdığı dua ise hafızamın bir köşesinde hep durur.

Geçirdiğim ağır hastalık sırasında defaten ziyaretime gelip bana moral vermesi, kimi Faik Güngör ile, kimi Dr.Mehmet Sılayla ve kimi de Salih Lütfi Kardeşimle saatlerce hasta evimi şenlendirmeleri “Ahmet Fidan Vefası”nın ilk hatırladığım örneğidir.

 

Bahsi.   Ermeni Meselesini tartıştığımız bir toplantıda gördüğüm hakaret üzerine üzüntümü gidermek maksadıyla gönderdiği şu satırları hatırlayarak hitama erdireyim:

 

Çetin Ağabey

Anladığım kadarı Ile birilerini ürkütmüşsün. Geçmiş olsun. Sana YAKIŞAN metanet ve sabırdır. Selam Ile kalınız.

 

Ahmedim! Senden razıyım.

Sen de benden razı ol hem bu,  hem de öte âlemde  Hak’ka yakın ol! Amin..

Bu yazı toplam 3541 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim