• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Margaret Marcus’tan Meryem Cemile’ye

Margaret Marcus’tan Meryem Cemile’ye
"New York’tan Lahor’a uzanan bir hayat... Geçmişten değil yakın tarihimizden yaşadıklarına rağmen hakikat sevdasından vazgeçmeyen, hayatını ‘‘Okumak’’ üzerine kurmuş ve hakikate ulaşmış olan bir hanım; Meryem Cemile." Esma Nur Altan yazdı.

Margaret’ın arayışları

 

Margaret Marcus, 23 Mayıs 1934 tarihinde New York eyaletine bağlı New Rochelle’de doğmuştur. Yahudi asıllı bir ailede ve seküler bir çevrede büyümüştür. Kardeşiyle birlikte gittiği sinagogda Arap- Yahudi ilişkilerini anlatan bir ders vesilesiyle Araplara ilgisi oluşmuştur. Yahudi olmasına rağmen Filistin konusunda çok hassas olmuştur ve Filistinli mülteci Ahmed Halil’in hikâyesini anlattığı ilk kitabını 17 yaşında yazmıştır. Belli bir süre sonra sinagoga gitmeyi bırakan Margaret, bütün dinlere mesafeli duran ve hümanist değerleri savunan Ethical Culture Society of Westchester isimli gruba katılmıştır. Üç yıl boyunca devam ettiği bu grupta özellikle evrim teorisini yaymayı hedefleyen Dr. Shoop’un derslerinden etkilenerek ateist olmuştur. 1952’de Rochester Üniversitesi’ne kayıt olan Margaret, sağlık problemleri nedeniyle okulu bırakıp ailesinin yanına dönmek zorunda kalmıştır. 1953’te New York Üniversitesi’nin edebiyat bölümünde öğrenimine tekrardan başlamış, sağlık sorunları ve okul değişikliklerine rağmen araştırma ve öğrenmeye devam etmiştir. Ortodoks Yahudiliğini daha yakından tanımak üzere Mizrachi Hatzair adlı siyonist Yahudi grubun toplantılarına katılmıştır. İsrail lehine ve Filistinliler aleyhine propaganda yapıldığını görünce birkaç ay sonra gruptan ayrılmıştır.

 

 

Hakikate doğru atılan adımlar

 

Margaret Marcus’un Kur’an-ı Kerim ile ilk tanışması 1953 yılında annesinin kütüphaneden ödünç aldığı bir tercüme ile başlamıştır. Bu süreçte New York Üniversitesi’nden Abraham Isaac Katsh adlı Yahudi bir profesörün derslerinde Yahudiliğin İslâm’a etkisini ve üstünlüğünü kanıtlamaya çalışması Margaret’ı, Yahudiliğin milliyetçi karakterinden çok İslâm’ın evrenselliği noktasında etkilemiştir. Öğrenim dönemine sağlık problemlerinden dolayı 2 yıl ara vermek zorunda kalan Margaret, hastanede olmasına rağmen okumaktan ve araştırmaktan vazgeçmemiştir. Muhammed Marmaduke Pickthall’in Kur’an çevirisini okuması onu Kur’an’ı anlamaya yöneltmiş, Muhammed Esed’in kaleme aldığı “Yolların Ayrılış Noktası İslâm” ve “Mekke’ye Giden Yol” kitapları da hakikat yollarının açılmasında etkili olmuştur. 1959’da hastaneden çıktıktan sonra da İslâm hakkında araştırmalar yapmaya ve yazmaya devam etmiştir. Fikirlerini kuvvetlendirmek ve daha ayrıntılı bilgilere sahip olmak için Müslüman liderlerle yazışmıştır. Cezayir’de Cem’iyyetu’l Ulemâi’l Müslimîn’den Muhammed Beşir el-İbrahimî, Cenevre’de ikâmet eden Hasan el-Bennânın damadı Said Ramazan, Suriye’nin eski başbakanlarından Maruf ed-Devâlîbî, Muhammed Hamidullah ve Seyyid Kutub’a mektup yazmıştır. Bu dönemde Kahire’de hapishanede bulunduğu için Seyyid Kutub kendisinin cevap vermesinin zor olacağını bildirerek onu Mevdûdî’ye yönlendirmiştir. 

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/margaret-marcustan-meryem-cemileye-h44274.html

Bu haber toplam 448 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim