• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Marifet-i Mevla’dan Muhabbet-i Mevla’ya: Marifetnâme

Marifet-i Mevla’dan Muhabbet-i Mevla’ya: Marifetnâme

Anadolu’nun ilim, irfan ve hikmet iklimine gözlerini açan marifet ile yoğrulup neşvünema bulan yegâne çınarlarından Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi (ö.1194/1780), Allah Teâlâ ve Resulullah’ın  aşkıyla ânı seyreyleyip ne gelirse haktan bilmiş tevekkül ile rıza göstermiş yüce bir gönül sultanıdır. 18. yüzyılda yetişen en önemli bilim adamı ve mutasavvıflardan olan İbrahim Hakkı Efendi, yaşadığı döneme damgasını vurmuş, bugün dahi eserleri ile insanlığa hizmet eden kıymettar bir âlimdir.

Üstadı İsmail Fakirullah’ın (ö.1147/1734) türbesine yaptığı “Kalatu’l Üstad” diye adlandırılan muhteşem ışık hadisesiyle tüm dünyada cümle bilim adamlarının hayranlığını kazanmış, eserleri yıllarca tetkik edilmiştir. İbrahim Hakkı Efendi, tasavvuf ve İslâmî ilimlerin yanı sıra tıp, astronomi, riyaziyat, fizik, felsefe, ahlâk, psikoloji ve sosyoloji gibi birçok bilim dalında eğitim almış, zamanın önemli âlimlerinin rahle-i tedrisinden geçmiştir. Aynı zamanda şair olan İbrahim Hakkı Efendi’nin “Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler” mısraları âşıkların dilinde bir tevekkül sözü, daralan kalplere de bir şifa vesilesi olmuştur.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/marifet-i-mevladan-muhabbet-i-mevlaya-marifetnme-h44749.html

Bu haber toplam 301 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim