• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Mateos Vakayınamesi’nde Sultan Alparslan ve Romen Diyojen

Mateos Vakayınamesi’nde Sultan Alparslan ve Romen Diyojen
İmparator Diyojen de esir edilip Sultan’ın önüne getirildi. Onunla beraber birçok Romalı kumandan da zincirle bağlı oldukları hâlde Sultan’ın huzuruna götürüldüler. Birkaç gün sonra Sultan, imparator Diyojen’le sulh akdetti ve ona bir kardeş gözüyle baktı

Diyojen nasıl Bizans İmparatoru oldu?

5 Mart 1067- 4 Mart 1068 tarihleri arasında Bizans imparatoru Dugidz öldü. Kendisinin küçük yaşta Mihail adlı bir oğlu vardı. İmparatorluk tahtı, bir sene kadar bir zaman boş kaldı ve İmparatoriçe Eudugi (Eudoksia) bu mevkii işgal etti.

1070’lerin başlangıç zamanında İmaparatoriçe, “Diyojen” adıyla tesmiye edilen “Romanos” adlı bir prensi gizlice getirtip onunla evlendi. İmparatoriçe, Diyojen’i kendi odasında sakladı. Sonra Dugidz’in kardeşi Sezar’ı çağırıp onu test etmek için:

“Şimdi ne yapmamız lâzımdır? Taht münhâl kalmıştır, Mişel ise henüz bir çocuktur” dedi.

İmparatoriçe, onu bu gibi sözlerle imha etmek istiyordu. Fakat Sezar, İmparatoriçe’ye:

“Bu, benim karışacağım iş değildir. Ben ve oğullarım senin kullarınız. İstediğin adamı tahta çıkarabilirsin” diye cevap verdi.

İmparatoriçe, bu cevap karşısında hayrete düştü ve aynı zamanda çok memnun kaldı. O, böylelikle bir fenalık işlemeden kurtulmuş oldu. İmparatoriçe ona:

“Odama gir ve imparatorun önünde eğil” dedi.

Buna çok hayret eden Sezar, çok şaşırarak tehlikeli bir söz söylememiş olduğundan dolayı Allah’a şükretti. Sonra odaya girip imparatorun önünde eğildi. Ertesi gün, Diyojen Ayasofya’ya götürülüp “İmparator” olarak takdis edildi. Bütün İstanbul halkı onu alkışladı ve başına taç geçirildi.[1]

Devamı : https://www.dunyabizim.com/kultur-sanatta-bugun/mateos-vakayinamesinde-sultan-alparslan-ve-romen-diyojen-h41723.html

Bu haber toplam 374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim