• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Medeniyetler çatışması yahut etkileşimi: Barbar, Modern, Medeni

Medeniyetler çatışması yahut etkileşimi: Barbar, Modern, Medeni
Kitap uzunca bir girişle başlıyor. Bu giriş, kitaba dair izler sunsa da bununla yetinmek dışarıdan elma ağacına bakmak olarak değerlendirilebilir.

Yani ağacın yanına kadar gidip o kızarmış elmalardan muhakkak yemelisiniz. Tadını ancak bu şekilde alabilir, dimağınızda ancak bu şekilde tutabilirsiniz çünkü.
İbrahim Kalın, Barbar, Modern, Medenî: Medeniyet Üzerine Notlar kitabında genel olarak kavramlar üzerinde duruyor ve bazı kavramların kökenini inceliyor. Şimdi  kullandığımız birçok kelimenin ilk manasını görmek gerçekten dikkat çekici. Eserin temelini oluşturan kavram; “medeniyet” kavramı... Medeniyetin ortaya çıkışı, gelişimi ve şimdiki hâlini alışı belirli esaslar dâhilinde metodolojik olarak anlatılıyor. Tarım, ticaret ve diğer uğraşların medeniyetin gelişimine olan katkıları, topluluklar arası etkileşim gibi meseleler bir çıkarım olarak değil kaynaklı, delilli araştırmalar ışığında veriliyor. Toplumların birbirleriyle münasebetleri ve özellikle tâbi olma hususu -ki bu ayrı topluluklardan bir toplum meydana getirmek demek oluyor aynı zamanda- beraber yaşama ve ortak hareket etmeye varan sonuçlarıyla kendisini gösteriyor.
Konu ister istemez medeniyetler çatışması -ya da etkileşimi de diyebiliriz- noktasına geliyor. Medeniyetin tarifi uygulayıcılarına göre değişiyor. Baskın uygulayıcıların diğerleri üzerindeki hükümranlığı sömürge kavramını düşündürüyor. Fakat sömürgecilik amacına ulaştıktan sonra gönüllülükle işler. Maalesef eşyanın tabiatı gereği eğitimden tutun, diline, dinine kadar değiştirdiğiniz topluluklar bazen kraldan fazla kralcı olmakta. Bu, diğerine göre kansız ve acısız olsa da toplumun geleceğini yok eden ve baş etmesi çok güç bir hastalıktır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/medeniyetler-catismasi-yahut-etkilesimi-barbar-modern-medeni-makale,2432.html

Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim