• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Medreselerin Kapatılma Gerekçesi – 2

Medreselerin Kapatılma Gerekçesi – 2
DERSAÂDET YAZILARI- 12
Dr. Hasan YILDIZ
 
3 Mart 19124 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunuyla medreselerin tamamı Maarif Vekâletine bağlanmış, böylece tüm eğitim kurumları gibi medreselerin yönetimi de vekâlet emrine verilmişti. Kanunda, medreselerin kapatıldığına dair bir ibâre ya da ifade yer almamaktaydı.
Ancak Maarif Vekili Vasıf Bey’in(Çınar) 13 Mart 1924 tarihli Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlanan beyanatında çeşitli gerekçeler dile getirdikten sonra “…Buna binâendir ki; bütün bu medreselerin sedd edilmesi hakkında dün emir verdim” demek sûretiyle kanunda yer almayan bir hükmün yerine getirilmesi emrini vermişti.
 

Vasıf Bey’in verdiği emir, 11 Mart 1924 tarihli genelge ile tüm vilayetlere bildirilmişti. Genelgede “Devletin bütçelerinde ve teşkilatında kadrosu, hey’et-i ta’limiye ve programları mevcut ve muayyen olan Medâris-i İlmiyenin devam-ı tedrisatına müsaade edilmez. Binaenaleyh bu emrin vüruduyla beraber vilayetinizin merkez kaza ve köylerinde mevcut olan bu gibi medreseler hemen seddedilecektir.” denilerek tüm medreseler kapatılıyordu.

Maarif Vekili Vasıf Bey’in medreselerin kapatılmasına ilişkin olarak basına yansıyan diğer bir beyanatında ise “On altı bin asker kaçağının ocağını söndürdüm. Bundan duyduğum zevk, Millî Mücadelenin o heyecanlı devirlerinde duyduğum en yüksek zevklerden daha büyüktü.” şeklinde açıklamada bulunduğu görülmekteydi.

Devamı:https://www.maarifinsesi.com/medreselerin-kapatilma-gerekcesi-2/

Bu haber toplam 348 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim