• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Mehmet Âkif Ersoy Hakikat ve Samimiyet Ekseninde Bir Karakter

Mehmet Âkif Ersoy Hakikat ve Samimiyet Ekseninde Bir Karakter
Eğitimci-Yazar İsmet Erdal’ın kırk yıllık bir birikim ve tecrübe ürünü olarak ortaya çıkan eseri YAFES YAYINLARI arasında yayımlandı.

Yazarın altıncı kitabı olan Mehmet Âkif Ersoy kitabı kendini “Asım’ın Nesli” bir nesil yetiştirmeye adamış bir eğitimcinin adanmışlık eseridir.

Mehmet Âkif hakkından yazılan kitapları ve akademik çalışmaları yakından takip eden yazar, bu birikime kendi yorumunu katarak milletin geleceğini inşa etmek üzere önerilen “model nesil”in kimliğini, özelliklerini ortaya çıkarmaya çalışmıştır.

Yazar eserin amacını şöyle ifade etmektedir: “Mehmet Âkif Ersoy’un gençliğe model olabilecek üstün karakter özellikleri, dünyayı kavrayışı, millete ve ümmete karşı sorumluluk bilinci, bilgiye ve bileme verdiği önem, vatan ve millet sevgisi yarınki Türkiye’nin sahiplerinde bulunması gereken en önemli özelliklerdir. Güçlü, bağımsız ve lider ülke Türkiye ancak üstün niteliklere sahip iyi yetişmiş güçlü bir nesille mümkündür. Âkif ortaya koyduğu gençlik modeliyle yolumuzu aydınlattı, aydınlatmaya devam ediyor. Bizlere düşen Âkif’le gençliğin bağını kurmaktır. Bu çalışmamız işte bu gayeye yöneliktir.”

Çalışma; Hayat Hikâyesi, Yazı Hayatı, Safahat’ı, Kişilik Özellikleri, Şiiri/Sanatı, Düşünce Dünyası, Asım’ın Nesli, İstiklâl Marşının Yorumu, Âkif Üzerine Yazılar, Şiirlerinden Seçmeler ve Kaynakça bölümlerinden oluşuyor.

“Bütün hayatını, düşünce dünyasını ve sanatını iki kelimeyle özetledik: Hakikat ve Samimiyet. Bu iki kelimenin bir neslin inşasında nasıl rol oynayabileceği gerçeğini ortaya koymaya çalıştık. Daha doğrusu biz, Mehmet Âkif’te ve Safahat’ta “Asım’ın Nesli”nin izi sürdük. Gördük ki Mehmet Âkif hayatıyla, sanatıyla ve düşünce dünyasıyla Asım’ın kendisidir. Âkif, ömrünü bu neslin ete kemiğe bürünmüş halini ortaya koyabilmek için harcamıştır.” diyen yazar, Asım’ın neslinin karakteristik özeliklerini belirlemeye çalışmıştır. 

Asım Nesli, “Güçlü, kuvvetli, gürbüz ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmak; özü sözü sağlam olmak; imanlı olmak, dinine, vatanına ve milletine sadık olmak; çalışkan ve azimli olmak; zorluklar karşısında asla yılgınlık göstermemek; sağlam bir aile terbiyesi almış olmak ve aile değerlerine bağlı olmak; hürriyetine düşkün olmak; vefalı olmak, yol arkadaşlarına sahip çıkmak; dini, milleti ve vatanı için canından bile vazgeçmeyi göze almak; mazlumun ve mağdurun yanında olmak; haksızlığa karşı hakkı savunmak, adaletli olmak; hür türlü ahlaksızlıklarla mücadele edebilmek; ilme ve fenne aşık olmak; milletinin çıkarını her türlü menfaatin üzerinde bilmek….” gibi kişilik özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri kuşanmış bir nesle sahip olan bir milletin gelecek kaygısı olamaz.

Yazar, eserin önemli bir bölümünü İstiklâl Marşı’nın tahliline ayırmıştır. Tahlilin sonuç bölümünde şu tespitleri yapar:

“İstiklâl Marşı geleceğe dönük birçok mesaj içeriyor. Tarih ibret alınmak içindir. Tarihini bilmeyenler köksüzlerdir. Köksüzlerin de dünya üzerindeki varlıkları kalıcı değildir. Geçmişin birikimi gelecek inşasında çok kıymetlidir. Mehmet Âkif geçmişten ibret almanın önemine vurgu yapar.

“Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?

"Tarih"i  "tekerrür"  diye tarif ediyorlar;

Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?”

Dünün hatalarından ders çıkarmak, sevaplarını da geleceğe taşımak gerekir.

Yazılışına sebep olan dönemin tekrar yaşanmaması için İstiklâl Marşı’nın ruhunun iyi kavranması gerekir. Bu noktada İstiklâl Marşı bizde ve geleceğimizin teminatı gençlikte üç bilincin gerekli ve elzem olduğunu söyler: Tarih bilinci, dinî bilinç ve siyasî bilinç.

Tarih bilinci: Milletin tarihini iyi bilmek gerekir. Yaşanan zorluklar, zorluklarla başa çıkma yolları, başarılar, başarısızlıklar, bunların sebepleri, milletin tarihine yön veren felsefe, milleti bir arada tutan dinamikler vb. nesiller tarafından bilinmeli ve özümsenmelidir.

Dinî bilinç: Bu milletin tarihinde din bin yılı aşkın bir süredir belirleyici bir unsur olarak vardır. Milleti birbirine yaklaştıran, bütün farklılıkları bir tarafa bıraktırıp aynı gaye uğrunda mücadele edilmesini sağlayan temel unsurdur. Din bu milletin şahsiyeti, kimliği ve ahlakıdır.

Siyasî bilinç: Milletin sorunları ve dertleri üzerine kafa yorma, milleti daha güçlü ve mutlu kılmak için neler yapılması gerektiği konusunda formüller geliştirme, milletin birliğinin sağlanması için yapılması gerekenleri ortaya koyma, iç ve dış tehditleri belirleme ve bunlara karşı önlemler alma, dünya siyasetini okuma ve bu okuma içinde milletinin doğru konumlanmasını sağlayacak öneriler geliştirme, dünyanın geleceğine dair düşünce üretme… gibi konularda milletin ve gençliğin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

Yaşama azminden çok yaşatma bilinciyle hareket edecek, milletin çıkarlarını kendi çıkarlarının daima önünde görecek bir siyasî bilinç bizi geleceğe taşıyacak en önemli dinamiktir. Geleceği inşa ederken İstiklâl Marşı, yol haritamız olmalıdır.”

200 sayfadan oluşan eser YAFES YAYINLARI arasından çıktı.

22 TL’den satışa sunulmuştur.

İnternet üzerinden temin için

  • n11.com
  • trendyol
  • kitapyurdu
  • bkmkitap
  • mütercimkitap

 

 

İsteme Adresi: YAFES YAYINLARI

Basın Yayın ve Dağıtım Merkezi

Şafak Mahallesi 3416 Sok. No: 27

Batman/Merkez

www.mutercimyayinlari.com

0553 388 13 15-0533 147 03 21

0533 147 03 10

Bu haber toplam 1253 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim