• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Mehmet Akif'ten edebiyat dersleri: Şiir nasıl olmalıdır?

Mehmet Akif'ten edebiyat dersleri: Şiir nasıl olmalıdır?
Şiirin yazım tekniği eski tarihlerden beri tartışılageldi. Bazı şairler imgelerle yüklü olmasını bazıları ise açık ve anlaşılır olmasını savundu.

Edebiyat tarihinde şiire yön veren Mehmet Akif, eserlerini daha çok halka ulaşmada bir araç olarak gördü. O, şiirde sanatı arka plana atıp muhtevayı ön plana çıkardı. Şiir anlayışını muallimlik yaptığı dönemlerde talebelerine de aktardı. Peki, Mehmet Akif'e göre şiir nasıl olmalıdır? 

  Kelime olarak vuzuh, açık ve belli olma anlamına gelir. Şiirin imgelerle veyahut halkın anlayabileceği açıklıkta yazılması eski tarihlerden beri tartışılageldi. Ahmet Haşim, şiirin anlaşılır olması ve onda mana aranmasına karşı çıkar. Mananın açıkça verildiği şiirde cezbedici hiçbir yönün kalmayacağını savunur ve şöyle söyler: "Mana araştırmak için şiiri deşmek, terennümü yaz gecelerinin yıldızlarını ra'şe içinde bırakan hakir kuşu eti için öldürmekten farklı olmasa gerek. Et zerresi, susturulan o sihr-engiz sesi telâfiye kâfi midir?

Devamı: https://www.fikriyat.com/galeri/edebiyat/mehmet-akiften-edebiyat-dersleri-siir-nasil-olmalidir

Bu haber toplam 879 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim