• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Mehmet Barlas: İran'da tarihi zirve

Mehmet Barlas: İran'da tarihi zirve
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tahran'daki tarihi zirvede İran Cumhurbaşkanı Reisi, Dini Lider Hamaney ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü.

 İran ile yapılan görüşmelerde enerji alışverişi ve terörle mücadele konusunda önemli adımlar atıldı. Avrupa'da büyük bir enerji krizi yaşanırken Türkiye ile İran arasında 25 yılık doğalgaz anlaşmasının uzatılması konusundaki açıklamalar oldukça önemliydi.
Gelelim Erdoğan-Putin görüşmesine... Gündemde elbette Suriye sınır güvenliğimiz vardı. Suriye'ye ilişkin Rusya'nın tutumunu birlikte değerlendirdiler. Bu zirvenin NATO üyelerinin tüylerini diken diken yaptığını anlamak için dış politikada uzman olmaya gerek yok. Zaten iki gün önce, "İsveç ve Finlandiya anlaşmaya uymazsa veto ederiz" diyen Erdoğan'ın açıklaması hepsini yerinden hoplatmıştı.
Seçim startını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan dünyayı kasıp kavuran enflasyon canavarıyla mücadele ederken diğer taraftan diplomasideki tecrübesini ortaya koymayı sürdürüyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KRİZİ
Bu arada Avrupa'nın Rusya'ya alternatif gaz ve petrol arayışı devam ediyor. Bu arayış Avrupa'yı, Azerbaycan ve Cezayir'de kaynak aramaya yönlendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Mektum ile görüştü. Burada bir gerçeğin altını çizmek istiyorum. Avrupa'nın petrol ve doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ı Rusya'dan karşılanıyor. Bu durum ne kadar hızlı bir şekilde değiştirilmeye çalışılsa da yıllar sürecek bir süreç.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2022/07/20/iranda-tarihi-zirve

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim