• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

​Mehmet Beyhan: Güçlü ekonomi etkin dış politika

​Mehmet Beyhan: Güçlü ekonomi etkin dış politika
Tarih boyunca ekonomik ve siyasi faktörlerin birbirleri üzerinde karşılıklı etkileri olmuştur. Ancak Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle birlikte, ekonomik meseleler dünya politikasının merkezine yerleşti.

 İletişim ve taşımacılık maliyetlerinin düşmesi ve mesafe etkisinin azalmasıyla birlikte, dünyayı saran karşılıklı ekonomik ağları haliyle arttı.

İnsanların ekonomik refahı ve milletlerin akıbeti, piyasanın işlevlerine ve sonuçlarına sıkı sıkıya bağlandı. Finansal akışların yönü ve üretim işlerinin uluslararası dağılımı artık modern devlet yönetiminin en çok meşguliyeti hâline geldi.

Bir ülke ekonomisinin diğer ülke ekonomileri ile etkileşimleri genelde iki yönlü çalışır. Bunlardan birincisi, üretimdir. İkincisi, ithalat ve ihracattır. Ancak üretim yapabilmek için hammadde ile birlikte ilk ihtiyaç maddesi enerjidir. Nitekim Türkiye’nin cari açığına neden olan en önemli ithalatı her zaman enerji olmuştur.

Bu bağlamda Türkiye’nin son 20 yılda kendi enerji kaynaklarını keşfetmeye çalışması, güçlü ve bağımsız bir ekonomi için önemlidir. Geçen haftaki yazımızda ‘’enerji ile dış politika’’ ilişkisi üzerinde durmuştuk. Dikkat çekici fikirlere sahip değerli dostum Araştırmacı-Yazar Temel Hazıroğlu: ‘’Tam ‘bağımsızlık ekonomi bağımsızlıktan geçer’ konusu burada işlenebilirdi’’ dedi. Bu haklı bir eleştiriydi. Zira ekonomisi zayıf bir devletin dış politikası da etkin olamaz.

Türk ekonomisini olumsuz etkileyen faktörlerden biri cari açıktır. Bu nedenle Türkiye cari açığı kapatmak için ihracata ağırlık vermektedir. Fakat ihracat kalemlerine baktığımızda hâlâ alt sınıf tüketici malları hâkim olduğunu görürüz. Böyle olunca Türk ekonomisi kısmi bir ekonomik güç olarak kalmaktadır.

Bu bağlamda TOG, Savunma Sanayisindeki devam eden projeler, katma değeri yüksek ürünlerdir. Bunlar tam olarak hayata geçtiği vakit hem cari açığın kapanmasına hem de yaratacağı istihdam ile ekonomi canlanacaktır. Üretim artıkça enerjiye daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Onun için Türkiye, kendi enerji ihtiyacını sağlamaya çalışmaktadır.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/guclu-ekonomi-etkin-dis-politika-7665/

Bu haber toplam 228 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim