• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Mehmet Nuri Yardım: Asaf Hâlet

Mehmet Nuri Yardım: Asaf Hâlet

Asaf Hâlet Çelebi, Cumhuriyet devri Türk şiirinin “modern gelenekçi” ve iyi bir şairidir. 1907’de Cihangir’de doğdu, Beylerbeyi’nde yaşadı, 15 Ekim 1958 tarihinde vefat etti, Küplüce Mezarlığı’nda yatıyor. He, Lâleler, Lâmelif ve Om Mani Padme Hum isimli şiir kitaplarının yanısıra araştırma ve biyografileri bulunuyor.

               18 yaşına kadar gazel ve rubai yazan, 1937 yılından sonra ise serbest nazımlı şiirleriyle adını duyuran Çelebi, Ses ve Hamle dergileri ile Gün gazetesinde şiir ve yazılarını yayımladı. İslam dininden, yakın ve uzak doğu milletlerinin kültürlerinden derlediği, yoğurduğu ve okuyucusuna sunduğu farklı, esrarengiz ve sembollü bir şiir tarzı oluşturdu. Bir şark efsanesi veya Binbirgece şiiri diyebileceğimiz bu metinlerde meraklılarını, çağlar öncesine, zamanlar ötesine doğru kanatlandırdı. Mihmandarlık yaptığı şiirseverleri, geçmiş dönemlerin efsunlu manzaralarıyla dolu, rüya gibi bir şark seyahatine çıkardı. Mısralarını büyük bir tatla okuyanlar, mısra aralarını keşfe çıktılar. 1940’lı yıllardan sonra tasavvuftan soluklanan şiirleriyle alaka uyandırdı, dar fakat sadık bir okuyucu kitlesine mazhar oldu.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/mehmet-nuri-yardim/asaf-hlet/haber-245681

Bu haber toplam 281 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim