• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Meşk’in son temsilcilerinden, Alâeddin Yavaşça

Meşk’in son temsilcilerinden, Alâeddin Yavaşça
Klasik Türk Mûsikîmizin asırlardır süregelen meşk geleneğinde hoca-talebe ilişkisi temelli bir eğitim vardır.
Rahle-i tedris hassasiyetiyle, hocanın karşısında diz çöküp eğitim-öğretim görme sürecine meşk sistemi diyoruz. Alâeddin Yavaşça bu sistemin son temsilcilerinden kabul edilmektedir.

Klasik Türk Mûsikîmizin asırlardır süregelen meşk geleneğinde hoca-talebe ilişkisi temelli bir eğitim vardır. Rahle-i tedris hassasiyetiyle, hocanın karşısında diz çöküp eğitim-öğretim görme sürecine meşk sistemi diyoruz. Alâeddin Yavaşça bu sistemin son temsilcilerinden kabul edilmektedir.

1926 yılında Kilis’te doğan ve tıp doktorluğuyla da bilinen Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, mûsikî hayatını meşk sistemi temelli eğitim alarak yürütmüştür. Kilis’te sekiz yaşlarından itibaren mûsikîyle ilgilenen Yavaşça, İstanbul’a taşındıktan sonra konservatuar eğitiminin yanı sıra Sadettin Kaynak, Münir Nureddin Selçuk, Dr. Subhi Ezgi, Hüseyin Sadettin Arel, Zeki Arif Ataergin, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan, Mes’ud Cemil, Ekrem Karadeniz, Süleyman Erguner, Selahaddin Tanur, Hakkı Süha Gezgin, Suphi Ziya Özbekkan, Fehmi Tokay, Artaki Candan gibi üstadlardan da istifâde etmiştir.Eğitimini kaliteli hocalardan almış olması onun kalitesindeki önemli etkenlerden birisi olduğu kanaatindeyim.

Devamı: https://www.insaniyet.net/meskin-son-temsilcilerinden-alaeddin-yavasca/

Bu haber toplam 189 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim