• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Meslekler, Kokular Ve Bireylerden Kurulu Bir Mecra: Debbağ

Meslekler, Kokular Ve Bireylerden Kurulu Bir Mecra: Debbağ
Recep AYIK yazdı...Birgül Yangın Aslanoğlu'nun ilk öykü kitabı, Ekim 2022'de Hece Yayınları tarafından yayınlandı.

 Yazarın daha önce verdiği eserlere nazaran "Debbağ" farklı bir türde. Daha öncesinde yayınlanan yazarın kitapları; biyografi, inceleme, çocuk romanı ve öykü, deneme derlemeleriyken Debbağ, öykü olarak raflardaki yerini aldı.

Öykü üzerine daha önce çalışmalar yapmış bir yazar Aslanoğlu. Genel itibariyle öykü derleme çalışmaları olmuş. Daha öncesinde muhtelif dergilerde yayınladığı öykülerini Debbağ'da toplamış. Debbağ, 12 öyküsü ve seksen sayfasıyla; diliyle, üslubuyla, konularıyla kalıcılığı yakalama yolunda büyük bir adım.

Kitabın ilk hikayesi Debbağ, bir dericiden bahsediyor. Tabakhaneyi kendine vatan bellemiş bir dericinin emekli edildikten sonra yaşadığı yalnızlık ve bu yalnızlığın tabakhaneye mahsus bir şekilde giderilmesi söz konusu. Öykünün tabakhane betimlemeleri kuvvetli olmakla beraber sona doğru betimlemelerin yerine yalnızlığını yaşamaya çalışan ama aklından tabakhaneyi de çıkaramayan dericinin trajedisi anlatılıyor. Trajedinin bitmesi ise trajikomik bir şekilde gerçekleşiyor. Bir kokunun peşinden giden Derici Sabri, hatırından çıkaramadığı tabakhane hayaliyle kendi sonuna doğru yol alıyor.

İlk öykü üzerinden değerlendirmek gerektiğinde, diğer öykülerle de ortak unsur olarak ifade edebileceğimiz birtakım motifler var. Debbağ hikâyesinde öykünün üç temel direği var: debbağlık (meslek), Sabri (birey), köpek dışkısı (koku). Öykü, üç temel üzerinde kendini var ediyor. Diğer öykülerde de benzer bir kuruluş görüyoruz. Aslanaoğlu, meslekler üzerinde fazlaca yoğunlaşmış. Irgatlık, dublaj sanatçılığı, müzisyenlik vs. meslekler diğer öykülerde metni kuran unsurlar. Mesleklerle beraber bireyler de var oluyor. Bu durum da öykü kişilerinin bir süre sonra tip haline gelmesini sağlıyor. Onları tip olmaktan kurtaransa bireyler özelinde işlenen duygusal durumlar.

Öykü kişileri deyince önümüze, çocuğundan yaşlısına kadar farklı yaşlarda kişiler görebiliyoruz. Onların dünyasını yazmak, bir kitap özelinde muhakkak zor olmakla birlikte Aslanoğlu bu zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyor. Mekân unsuru ise genellikle arka planda kalmış. Bireyler, öykülerin başat unsurları.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/meslekler-kokular-ve-bireylerden-kurulu-bir-mecra-debbag-k5246.html

Bu haber toplam 271 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim