• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Mevlid-i Nebî

Mevlid-i Nebî
“Allah’ım! Çaresizliğimi, darlığımı, insanlar karşısındaki değersizliğimi (adam yerine konmayışımı) Sana şikâyet ediyorum.

Ey Merhametlilerin en Merhametlisi! darda kalmışların, biçarelerin (çaresizlerin) Efendisi (Rabbi)! Mademki Sen benim Rabbimsin, beni kimin/kimlerin ellerine teslim ediyorsun.”

Mevlid-i Nebî, Nebî’nin, Efendimizin doğumu… O’nun doğumu, normal bir doğum değil, âlemlere rahmet…

Doğumu anlamlı kılan, yaşanan hayattır; O’nun doğumunu da anlamlı ve değerli kılan, O’nun hayatıdır; O’nun hayatı, Kur’ân’dır.

O doğmadan önce âlemler ne âlemde idi?

Çok gerilere gidemem ama miladî 5. yüzyılda dünyanın, özellikle Arap hinterlandının durumunu genel hatları ile anlatabilirim.

O gün, Arabistan’ın kuzey-batısı (Irak, Suriye vb.) Bizans’ın kontrolünde; kuzey-doğusu (İran) Sasâni İmparatorluğunun/Perslerin kontrolünde; güneyinde (Yemen’de) Perslerin desteklediği Himyerî Devleti (115-525) var, o devletin başında da sonradan Yahudî olan ZûNuvas/Yusuf A’sar (ö. M/525.) var, ZûNuvas, Yahudiliği kabul etmeyen Necran Hristiyanlarına; Yemen hükümdarı ve bir Hristiyan olan Ebrehe de Mekke’ye saldırır. O (bu) günkü Yemen’in kuzeyinde, Irak ve Suriye’nin güneyinde, İran’ın güney-batısında, ortada, pagan/putperest Mekke Şehir/Kabile Devleti vardır; Mekke’nin etrafındaki şehirlerde (o zamanki adıyla Yesrib’te ve Tâif’te) Yahudi ve Hristiyanların yanında müşrikler/putperestler yaşamaktadır. Mekke, kışın güneye; yazın kuzeye yapılan ticaret (îlâf) ve hacc gelirleri ile geçinmekte; bu gelirler mutlu bir azınlığın elinde toplanmakta; bu zenginler de içerden ve dışardan (Etiyopya’dan) insanları köle olarak çalıştırmakta. İnsanlar, köle/cariye-efendi, kadın-erkek şeklinde; kabileler de asil-sefil şeklinde keskin bir biçimde ikiye bölünmekte… Zulüm, adaletsizlik ve düzensizlik her yerde kol gezmekte.

Devamı: https://www.insaniyet.net/mevlid-i-nebi/

Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim