• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Mevlid'i Süleyman Çelebi yazdı, Hafız Kemâl okudu

Mevlid'i Süleyman Çelebi yazdı, Hafız Kemâl okudu

"Özellikle adından söz ettirecek mevlid okuyuşuyla kulaklarda, gönüllerde yer eden Hafız Kemâl, bu ünü sayesindedir ki “Mevlid Süleyman Çelebi tarafından yazıldı, Hafız Kemâl tarafından okundu” iltifatına mazhar olmuştur." Kâmil Büyüker yazdı.

Mevlid, zengin ve köklü mirasımızdan bugüne kadar ulaşan önemli bir merasimin adıdır. Merasimdir ama, merasim olarak da adını Süleyman Çelebi'nin Peygamber Efendimiz'e yazdığı çok önemli metinlerden (doğumu, miracı v.d.) alır. Bugüne kadar, bestelenerek, sevinçli ve kederli günlerde, pek çok mecliste okunagelmiştir. Bu geleneğin yakın tarihimizdeki en önemli sesi, asıl adı Kemalettin Gürses olan “Hafız Kemâl” 1884 yılında İstanbul'un Fatih ilçesi Şehremini semtinde dünyaya geldi. Babası deri ticaretiyle uğraşan Mehmet Agâh bey, annesi İstanbul hanımefendilerinden Feride Hanımdır. Küçük yaşlarda Hocası Hafız Halil Efendi'nin yanında Kur'an'ı hıfzetmiş. Fatih Merkez Rüştiyesi, Vefâ idadisinden sonra, babasının tıp eğitimi almasını istemesine rağmen O, Arapça ve Farsça öğrenmiş ve musiki dersleri almış. Bu arada Çanakkale Savaşına katılmış ve Tabur İmamı olarak hizmet etmiştir. İlk musiki eğitimini Kasımpaşa Küçük Piyale Camii İmamı Cemâl Efendi'den almıştır. Bestenigâr Ziya Bey, Muallim Kazım Uz, devam ettiği diğer hocalardan…

Hafız Kemâl, sesindeki derinlik, sadelik ve ahenk nedeniyle özellikle mevlid, kaside, gazel okuyuşuyla şöhret salmış, dönemin meşhurlarından Hafız Sami, Hafız Osman gibi çok önemli bir isim yapmıştır. Hafız Kemâl'in ilk görev yeri Tophane Camii'dir. Daha sonra aynı semtte Nüzhetiye camii ve sonrasında ömrünün sonuna kadar görevde kalacağı Süleymaniye Camii'nde baş müezzin olarak hizmet ederken görüyoruz. İstanbul Radyosu kayıtları (büyük kısmı Hafız Saadettin Kaynak'la birlikte), Colombia müzik etiketiyle çıkan taş plaklar ve Dar'ül-Elhan Heyeti üyeliği onun hayatında önemli merhalelerdir.

Özellikle adından söz ettirecek mevlid okuyuşuyla kulaklarda, gönüllerde yer eden Hafız Kemâl, bu ünü sayesindedir ki “Mevlid Süleyman Çelebi tarafından yazıldı, Hafız Kemâl tarafından okundu” iltifatına mazhar olmuştur. “Sesindeki lahûtilik, okuyuşundaki azamet” karşısında herkes hayran kalmış, öyle ki bir İngiliz turistin bu ses sebebiyledir ki Müslüman olduğu nakledilir.  

Hafız Kemâl'in evi musiki meşkleri için toplanma mekanı haline gelmiş ve meclislerde Ali Rıza Şengel, Selahattin Pınar, Kemal Batanay, Sadi Işılay, Hafız Burhan (Sesyılmaz), Sadi Hoşses gibi pek çok ünlü sima bulunmuştur. Hafız Kemâl, Mecit Sesigür, Zeki Sesli, Zeki Altın, Nusret Yeşilçay, Hüseyin Tolon gibi önemli talebeler de yetiştirmiştir. Sayısız taş plak, radyo kaydı, eser icrası gerçekleştiren Hafız Kemâl, 9 Ağustos 1939 tarihinde bir yıl boyunca çektiği hastalıktan dolayı vefat etmiştir. Mezarı Edirnekapı'dadır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/muzik/mevlid-i-suleyman-celebi-yazdi-hafiz-keml-okudu-h995.html

 

 

 
Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim