• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Mü'minlerin sofra âdabı: Nasıl yiyorsan öylesin!

Mü'minlerin sofra âdabı: Nasıl yiyorsan öylesin!
Bizleri, dünya denen bu imtihan yurduna getiren Cenab-ı Allah, rehberimiz olarak Kur’an-ı Kerim’i; en güzel ve en üstün örnek olarak da Resulullah Efendimiz'i bize gönderdi.

 Böylece siyaset, ekonomi, ticaret, insani ilişkiler gibi genel konulardan kişisel temizlik, kılık kıyafet düzeni gibi en ince ayrıntılara kadar müminin yaşamını düzenleyecek ve her bir ferdin edep ve ahlakının yüksek olmasını sağlayacak pratik bilgileri bize sundu. Her gün muhakkak yaptığımız yeme içme faaliyeti işte bunlardan biri.

Müslümanın yeme içme adabı

a. Helal ve Temiz Yemek:

“Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan maddelerin helal ve temiz olanlarından yiyin.”1

“Tertemiz nimetlerden yiyip için, güzel işler yapın.”2

Üzerinde fani olarak bulunduğumuz şu yer küre, bizler için baki olan ahiret yurduna geçeceğimiz bir istasyon. Biletimiz ise yapacağımız salih ameller. Fakat güzel işler yapabilmek için de helal, saf, temiz ve sağlığa uygun olan nimetleri kullanmamız Rabbimiz tarafından emrediliyor.

b. Yemek Önce ve Sonra Elleri Yıkamak:

“Yemeğin bereketi, yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktadır.”3

Yemekten önce ellerin güzelce temizlenmesi dokunduğumuz yerlerden elimize bulaşan bakterilerin yemeğimize temas etmesini engeller. Yemekten sonra da ellerin güzelce temizlenmesi elde yemek kokusu ve bulaşığı kalmadıktan sonra silinerek kurulanması tavsiye edilmiştir. Zira bir diğer Hadis-i Şerif’te, Peygamber Efendimiz  şöyle buyurmuştur: “Elinde yemek bulaşığı kaldığı hâlde yıkamadan uyuyan kimse, herhangi bir zarara uğrarsa kendisinden başka kimseyi suçlamasın!”4

c. Besmele ile Başlamak, Sağ El ile Önünden Yemek:

“Besmele çek! Sağ elinle ye! Hep önünden ye!”5

Yerken ve içerken besmele çekme alışkanlığı kazanan kişi, şükretme görevini son derece tabii bir şekilde ve kendiliğinden yapmış olur. Besmele, her hayrın başıdır. Aynı zamanda şeytan ile birlikte yemeyi engeller ve yemeği bereketlendirir. Sol elle yemek, şeytanın âdeti olduğu için Resulullah Efendimiz  sol elle yemeyi yasaklayıp sağ elle yemeye teşvik etmiştir.

ç. Birlikte Yemek:

“Yemeği birlikte yiyiniz; besmele çekiniz, yemeğiniz bereketlenir.”6

“Yemeği ayrı ayrı değil, birlikte yiyiniz; çünkü bereket toplulukla beraberdir.”7

Yemek sofrasına tek başına değil de hep birlikte oturmayı Resulullah Efendimiz  her zaman tavsiye etmiştir. Bir kap süt dahi olsa ashabı ile birlikte içmeyi tercih etmiştir. Cemaatte yani toplulukta her işte olduğu gibi yemekte de bereket vardır. Birlikte hareket etmek topluluğun gücünü arttırdığı gibi yemekleri de bereketlendirir.

d. Sade Yemek Sofraları:

Nebi , vefatına kadar kibir sofrası üzerinde yemek yemedi. Yine O, vefât edinceye kadar katıksız undan yapılmış ekmek de yemedi.8 Katıksız (Beyaz) un, elbette haram değildi. O zamanlarda bu yiyeceklerin bulunduğu sofralar, lüks ve israfın, şımarıklık ve kibrin temsilcisi olan kafirlerin sofralarıydı. Resulullah  onlara benzememekte oldukça hassastı ve ümmetine de kafirlere benzemekten sakınmalarını tavsiye etti. Bu sebeple gösteriş için kurulan sofralar edep dışı görülmektedir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/mu-minlerin-sofra-dabi-nasil-yiyorsan-oylesin-h47275.html

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim