• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Müslümanlar modern dünyada dağılmadan nasıl ayakta kalabilir?

Müslümanlar modern dünyada dağılmadan nasıl ayakta kalabilir?

Müslümanlar modernizmin yıkıcı etkisini bertaraf edip sadece kendisini değil dünya üzerinde yaşayan bütün insanlığı, yitirmek üzere olduğu içsel huzura ve refaha kalıcı şekilde çekebilmek adına nasıl bir anlatı üretmeli... Seyyid Hüseyin Nasr Genç Müslümana Modern Dünya Rehberi kitabında işte bu sorunun ardına düşmüş.

İslam dünyası özellikle son 200 yıldır Batı medeniyetinin kültürel ve zihinsel iktidarını tesis etmek amacıyla sistemleştirdiği modern paradigmanın çok yönlü taarruzlarıyla karşı karşıya kalmış durumda. Bu taarruzlar İslam’ın temel prensiplerini olumsuz manada etkiliyor olduğundan, genelde Müslümanlar özelde de genç Müslümanlar için ciddi bir tehlike arz ediyor. Bugünün dünyasında bütün İslam toplumları her ne kadar kendi bağımsızlıklarını tesis etmiş olsalar da Batı’dan yayılan bu modern düşünce sisteminin siyasi, felsefi, iktisadi, sanatsal, sosyal, ahlaki vb. birçok tesiri altındalar.

Bu durum da Müslümanların doğal olarak zihinsel bir karmaşaya girmelerine, birtakım kimlik bunalımlarına kapılıp varoluşlarının esas gayelerini ıskalamalarına ve ait oldukları geleneksel İslam dairesinin dışına savrulmalarına neden olabiliyor.

Peki, Batı’dan bir sel gibi akan modernizmin bu sarsıcı taarruzlarına karşı Müslüman dünya -özellikle de genç Müslümanlar- ne gibi tedbirler almalıdır? Bu yıkıcı etkiyi bertaraf edip sadece kendisini değil dünya üzerinde yaşayan bütün insanlığı, yitirmek üzere olduğu içsel refaha ve huzura kalıcı bir şekilde yeniden çekebilmek adına nasıl bir yol izlemeli, nasıl bir alternatif anlatı üretmelidir?

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/muslumanlar-modern-dunyada-dagilmadan-nasil-ayakta-kalabilir-h29206.html

Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim