• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Mustafa Armağan: ABD Başkanı ile Gazi arasında bir telgraf krizi

Mustafa Armağan: ABD Başkanı ile Gazi arasında bir telgraf krizi
1931 Temmuzunun sonunda New York’tan yola çıkan iki Amerikalı havacı İstanbul’a inerek kesintisiz uçuş rekoru kırmıştı. Haber beklenebileceği gibi bomba etkisi yaptı.
 Boardman ve Polando adlı Amerikalı pilotlar Türkiye’de el üstünde tutuluyordu. Zamanın ABD Büyükelçisi Joseph C. Grew heyecanlı atmosferi şöyle yansıtıyor: 

“Mucizeler mucizesi; Gazi haber göndererek soylu havacılarımızı Yalova’da kabul etmek istediğini bildirdi. Mühim yabancılar, amiraller, generaller, bakanlar resmi başkentlerinin talebi durumunda dahi sıklıkla bu kutsal inziva yerine yaklaşamamış, en azından günlerce beklemek zorunda kalmışken bu iki Amerikalı genç, Gazi’nin kendilerini vakit kaybetmeden onurlandırabilmesi için anında davet ediliyordu.”

Kabul öncesinde Başbakan İsmet (İnönü) övücü bir nutuk çektikten sonra ABD’li havacıların göğsüne Türk Tayyare Cemiyeti adına “elmaslarla süslü” birer nişan takmıştı. Sonra ver elini Yalova inzivagâhı. Gazi misafirlerine uçuş hakkında sorular yöneltir, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Aras) Fransızcaya, Shaw adlı elçilik görevlisi de İngilizceye çevirir.    

Büyükelçi fırsatı kaçırmaz: bakanlığa telgraf çekerek Gazi’nin ABD Başkanı Hoover’i tebrik etmesinin iyi olacağı aklını verir. İlişkilerin düzelmesini iki taraf da arzulamakta değil midir? Nitekim TC Cumhurbaşkanı, ABD Başkanına şu “çok samimi” telgrafı çeker:

“Amerikalı kahramanlar Türk ulusunun kalbini sevinçle doldurmuşlardır. Başarmış oldukları harikulade işin sonunda bu cesur gençlerin yüzlerinde gördüğüm neşe ve azim ifadesi bana şu inancı verdi ki, insanlık için kazandıkları bu büyük zafer onlar için yalnız bir başlangıçtır. Asil ve muhterem şahsiyetiniz aracılığı ile bu büyük kahramanları yetiştiren şanlı ulusunuzu kutlamak benim için büyük bir zevktir.”

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/mustafa-armagan/abd-baskani-ile-gazi-arasinda-bir-telgraf-krizi-40308.html

Bu haber toplam 273 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim