• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Mustafa Özcan: Kartaca Sarayındaki baykuş!

Mustafa Özcan: Kartaca Sarayındaki baykuş!
Tunus siyaseti entrika üssü haline gelmişti, siyasetçiler de entrikacı. Kays Said ise yarışa, mindere geç girdi ama hepsinden hızlı çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 sonlarında Tunus'a giderek Kays Said ile görüştüğü malum. Belki bu ziyaretle ön almak istemiş olabilir. Zira Tunus Libya ile Cezayir arasında kilit bir mevkide. Bu ülkeler için lojistik üssü olabilir. Bununla birlikte bu ilk görüşmede Kays Said'den memnun kaldığına dair bir izlenim yok. Tunus'un Şeceretü't Dürrü olarak anılan Abir Musa gibi siyasetçiler Gannuşi'yi daima Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adamı olmakla suçluyorlar. Neredeyse Tunus'u Fransız elçisi yönetiyor da karşısında kimse kılını kıpırdatmıyor. Ama Türkiye'nin az çok ilgisi bile kanlarına dokunuyor ve bağımlılık olarak takdim ediliyorlar. Tunus'da Kays Said'in seçilmesinden sonra başbakanlık üzerindeki i çekişme had safhaya ulaştı. Bu arada eski rejim kalıntıları yeniden baykuş gibi Kartaca Sarayı ve ülkenin siyaseti üzerine tünediler. Kays Said'in gelmesi dönüşlerini kolaylaştırdı. Kays Said, 'ikinci Burgiba' denilen El-Beci Kaid es-Sibsi'den daha sinsi ve entrikacı çıktı. Eski düzenin kalıntıları devrimci görünen kimseleri tasfiye ediyorlardı. Kays Said'in ilk yaptığı icraatlardan birisi eski başbakan İlyas Fahfah'ın çeşitli dolaplarla ayağının kaydırılması oldu. Tek suçu devrimci kanattan görünmesiydi. Dolayısıyla eski rejimin adamları ondan hoşlanmıyorlardı. Kays Said de eski rejimin adamlarından birisiydi. Azzam Temimi'nin ifade ettiği gibi devleti kendisini, kendisini de devlet sanan bir budala. Esat taraftarı, onun ötesinde İran ile de temas hattında görünüyor. Kays Said'in danışmanlarından Nadiye Ukaşe'nin dostları arasında bulunan avukat Maya el Kusuri yeni süreç ile ilgili bazı sızdırmalarda bulundu. Fransa'nın eski Tunus Büyükelçisi Olivier Boivre Darfur'un da dostları arasında sayılan Maya el Kusuri, Fahfah'ın yerine İslamcılarla geçmişte hiç teması olmayan isimleri teklif ediyordu. Bu vasıflara uygun olarak da Kays Said tarafından görevinden alınan Hişam Mişişi'yi aday göstermişti. Hişam Mişisi başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra Kays Said'in entrikalarına prim vermedi. Beklentilerin aksine sert kaya çıkmıştı. Bunun üzerine kafasında rejim değişikliği tasarlayan Kays Said saray darbesi üzerinden başkanlık sistemine geçmek istemiştir.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2021/07/30/kartaca-sarayindaki-baykus

Bu haber toplam 211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim