• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Mustafa Özcan: Sudan’da mütemmim darbe

Mustafa Özcan: Sudan’da mütemmim darbe
Sudan, tamamlayıcı darbe patlak verene yani pazartesi sabahına kadar ya erken seçim ya da darbe ihtimal ve seçenekleri arasında gidip geliyordu.

Darbe beklenenden de erken gelip çattı. Bu neyin darbesi diye sorulacak olursa verilecek cevap şudur: Birbirini kollayan ortakların birbirine karşı darbesidir. Sokak ile kışla arasındaki kavga şimdilik kışla lehine mütemmim/ek bir darbe ile son buldu. Ya da milis gücünün lideri eski Cancavid komutanı şimdiki adıyla Acil Destek Gücü Komutanı Hamidti Başbakan Hamduk'u alaşağı etti, devirdi. Başbakan Abdullah Hamduk Eylül ayında gerçekleşen başarısız darbe girişimini 'kalıntıların darbe teşebbüsü' olarak nitelendirmişti. Eylül ayındaki teşebbüs Ekim ayında vakıaya dönüştü. Şimdi de olan biten, 'fülul' olarak adlandırılan kalıntıların geçici zaferiyle taçlanmasıdır. Bu zaferin geçici mi yoksa kalıcı mı olacağını sokak ve sokağın sabır ve kararlılığı belirleyecektir. Başbakan Abdullah Hamduk'un sokağa bir mesajı oldu ve kitlelere 'asla sokakları terk etmeyin' ve 'barışçı zeminde kalın' demiştir. Bu darbe hesapları karıştırdı. Zira siviller ile askerler arasında geçiş süresi ortaklığına dair Ağustos 2019 tarihinde atılmış ve çatılmış bir mutabakat bulunuyor. Şimdi bu mutabakat delindi. Bundan sonra süreç her yöne çekilebilir. Şimdi askerler ortaklarına darbe vurduğuna göre bu ortaklıktan veya anlaşmadan geriye eser kalmadı. Askerlerin tek yönlü istikametlerinde yapacakları şey sivillerden kendilerine ortak aramak olacaktır. Bu da sivil fulul yani Ömer Beşir kalıntılarını akla getiriyor. Bundan sonraki süreç içeriden ve dışarıdan gelecek tepkiler nedeniyle kolay yürümeyecektir. Devrilen sivillerin yol haritası sokakta kalmak ve askerleri sokakta bitirmektir. Askerler ise tabanlarını 'sivil kalıntılarla' genişletmek isteyeceklerdir.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2021/10/25/sudanda-mutemmim-darbe

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim