• İstanbul 24 °C
  • Ankara 20 °C

Mustafa Uçurum: Ağustos 2022 dergilerine genel bir bakış-2

Mustafa Uçurum: Ağustos 2022 dergilerine genel bir bakış-2
Karabatak’tan Edebiyat ve Yaşlılık Dosyası

Bir süre önce rahatsızlık geçiren A. Ali Ural hocamızı dergide şiiriyle, selamlama yazısıyla görünce yüreğimize su serpildi. Rabbim’den şifalar diliyorum, dualarımızla her daim yanında olmaya devam edeceğiz kıymetli hocamızın.

63. sayısını Edebiyat ve Yaşlılık dosyasına ayırmış Karabatak dergisi.

A. Ali Ural’ın Giriş Yazısından

“Yaşlılıkla işe yaramazlığı birbiriyle özdeşleştirmek kadar büyük bir aymazlık yoktur. Bu bakış aynı zamanda insanın kendi geleceğini inkârı anlamına gelmektedir. Yaşlılığı iflas olarak gören bir neslin bugünkü kazancının da bir değeri olamaz. Hayatı bir bütün olarak ele almadıkça ona anlam vermek zorlaşacak, belki de insan daha gençlik yıllarında iflasını ilan edecektir varoluşunun.

Karabatak bir ilki gerçekleştirerek insanın dünyaya gelmesiyle başlayan yaş almak sınavını bir edebiyat dosyası yapıyor. Edebiyat gözüyle yaşlılığa bakmanın geleceğimizi tazeleyeceğini düşünerek yapıyor bunu. Zira Türkiye’de yaşlı sayısı hızla artıyor. Yakında on milyon yaşlımız olacak. Edebiyat insanı, hayatını ve evrenle ilişkisini konu edindiğine göre yaş almak gerçekliğini elbette mesele edinmeliydi.

Yalnız yaşlılara değil, her yaş grubundan bireye aldığı yaşın değerini edebiyatla göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaş almanın “İyi ki doğdun,” klişesi dışında yeni bir anlamla kavranması gerekiyor. Zira “Yaşama sevinci” ifadesinin içini yalnız eğlence ikonlarıyla dolduramayız. Bir başka pencereye ihtiyacımız var ruhun gizli bahçesine ulaşabilmek için. Bir başka anlam vermeye doğum günlerimize.”

Edebiyat ve Yaşlılık Dosyasından

Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu - Yaş-almak: Yaş-almayı Öğrenmeli İnsan!

Anadolu mayasında yaş-almak sürecinin bir bütün hâlinde mütalaa edildiğini görmekteyiz. Bu sebeple temel mesele, insan’ın, her yeni sene ile yaş-alarak yaşamını sürdüren ve nihayet kocayan bir varlık olduğu üst-farkındalığını nasıl öğreneceği ve içselleştirebileceğindedir. Çünkü “Her şeyden önce insan, dünyanın bütünü açısından bakıldığında, bir dünya gerçekliği olgusudur. Onun özel nitelikte bir varlık olduğu kavrayışı, ancak insanlık tarihi süreci içinde, kendini diğer canlılardan ayırmasıyla ve sınırlamasıyla şekil alır.”  Bu sebeple önemli olan, değerli olan insanın onurunu yaş-almaklığının her safhasında korumaktır. Anadolu mayasının esasını teşkil eden “Eski Ahid, Yeni Ahid ve Kur’an-ı Kerim’den oluşan vahiy sürecini incelediğimizde açıkça görürüz ki vahyin asıl konusu, insandır.” Amaç, üstün insanı (HomoQur’anicus/Kur’an’ın insanı) oluşturmaktır. İnsan, içinde bulunan Tanrısal soluktan dolayı, hayatın manevi işleyişi içerisinde sonsuz gizil güçlere sahip bulunmaktadır. Ona düşen, toplumun ürünü olmadan kendini gerçekleştirmek/ben’ini keşfetmek için huzur ile üstün insanı oluşturmayı eylemleriyle kanıtlayarak maneviyatının serinliğinde yaş-almaktı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/agustos-2022-dergilerine-genel-bir-bakis-2-makale,2626.html

Bu haber toplam 343 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim