• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Mustafa Uçurum: Eylül 2021 dergilerine genel bir bakış-3

Mustafa Uçurum: Eylül 2021 dergilerine genel bir bakış-3
Nizâmi Gencevî Türk Edebiyatı’nda

Azerbaycan bu yılı Nizami Gencevi yılı olarak kutluyor. Bizim ortak değerlerimizdendir Nizami Gencevi. Türk Edebiyatı Dergisi de bir dosya ile ortak paydamız olan bu ismin daha geniş kitlelere duyurulmasına katkı sağlamış oldu. Türk Edebiyatı, coğrafyası çok geniş bir dergi. Bu tür dosyalar, kardeşlik bağlarını güçlendirmeleri anlamında edebiyat tarihine düşülen bir not olarak gönüllere de işleniyor.

Dosyada yer alan yazılardan paylaşımlar yapacağım.

İsa Habibbeyli - Azerbaycan Edebiyatının Dünya Güzeli: Nizâmî Gencevî’nin “Yedi Güzeli”i

“Nizâmî Gencevî, Azerbaycan edebiyatının Kafkaslardaki doruk noktasıdır. Onun “Hamse”- si tıpkı Kobustan’daki kaya resimleri gibi, Azerbaycan edebiyatının sonsuza kadar silinmez şiir nakışlarıdır.”

“Nizâmî Gencevî’nin şiiri, Azerbaycan klâsik edebiyatının nadide incilerindendir. Nizâmî’nin ilginç ve ibret verici şiiri, lirik ve epik şiirin de klâsik numunelerindendir. Nizâmî Gencevî, Azerbaycan şiirinde, hikâyesi olan şiirlerin de yaratıcısıdır. “Gece gizlice bize sevgili yâr gelmiş idi.” mısrası Azerbaycan edebiyatında manzum hikâye tarzıyla yazılmış orijinal bir sanatkârlık örneğidir. Bu gazeli nesre çevirerek mükemmel bir kısa hikâye yaratmak mümkündür.”

“Büyük Azerbaycan şairi Nizâmî Gencevî’nin “Yedi Güzel” mesnevîsi aynı zamanda Azerbaycan edebiyatının ilk siyasetnamesidir. Bu eserde, yeni hükümdar olmuş Behram Gur’un ülkeyi yönetme siyaseti, dünya ülkeleri ile kurduğu münasebetler gibi meseleler eserin esas motifleridir. Şahlık tacını iki aslanın pençeleri arasından alarak tahta geçen Behram Gur karakterini yaratmakla Nizâmî Gencevî, feodalizm devrinde hüküm süren monarşi rejimini değil, akla ve kabiliyete göre devleti idare etme yetkinliğini kazanmak fikrini ileri sürmüştür.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/eylul-2021-dergilerine-genel-bir-bakis-3-makale,2374.html

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim