• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Mustafa Uçurum: Temmuz 2021 dergilerine genel bir bakış-3

Mustafa Uçurum: Temmuz 2021 dergilerine genel bir bakış-3

Mustafa Özel ile Söyleşi Mahalle Mektebi’nde

Mahalle Mektebi Dergisi 60. sayısıyla karşımızda. Zengin bir içerik sunuyor yine dergi okurlarına. Edebiyatın her rengini buluyoruz dergide. Benim yapacağım ilk paylaşım, Mustafa Özel söyleşisinden olacak. Selvigül Kandoğmuş Şahin’in sorularını cevaplayan Özel’in söyleşisinin merkezinde “İslâmcılık, Millet ve Medeniyet” var.

“İslâmcılık siyasi bir ideolojidir ve her Müslüman amatör bir İslâmcıdır. Kavramın bir de profesyonel anlamı var tabii. Siyaset aynı zamanda bir çıkar paylaşım organizasyonudur; “organize bir iş”tir yani, bir meslektir. Bu anlamda İslâmcılığın liberalizm (hürriyetçilik), sosyalizm (toplumculuk) ve konservatizm (muhafazakârlık) gibi modern ideolojilerden hiçbir farkı yoktur ve olamaz!”

“Modern ulus inşâsı da aslında bir cem (toplanma) ihtiyacından doğdu zaten. Sanayileşme eski (feodal) toplum yapısını parçalıyor, yerine dağınık bir şehir proleteryası çıkarıyordu. Bu insanların sınıfları aşan bir yapıda bütünleştirilmesi, sınıf-üstü bir kimliğe sahip olması gerekiyordu. Kilise bu işlevi yerine getirecek güç ve itibarda değildi artık. Bu yüzden modernliğin ikinci düzen kurucu miti millet, daha doğrusu “Ulus” (Nation) oldu. Ulus olmak, hem sınıflaşmanın yıkıcı etkilerini bertaraf etmek; hem de ayrı ayrı ayakta durması artık imkânsız hâle gelen küçük çaplı siyasaların bütünleştirilerek güçlendirilmesi demekti.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/temmuz-2021-dergilerine-genel-bir-bakis-3-makale,2313.html

Bu haber toplam 185 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim