• İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Müstakim bir Osmanlı valisi: Diyarbakırlı Said Paşa (1832-1891)

Müstakim bir Osmanlı valisi: Diyarbakırlı Said Paşa (1832-1891)
Zelzele sebebiyle babasına deprem bölgesinde vazife verilince toruna refakat maksadıyla Boyabat’a geldik. Orada kitaplara bakarken Said Paşa’nın Mîzânû’l Edeb kitabı dikkatimizi çekti.

 Fatih Şeker Hoca “Türk Dikkati” kitabında bizim milletin bir hususiyetinin de “Az kitabı çok okumak” olduğunu yazıyordu. Bu kitaba daha önce göz atmıştık. Birkaç hediye de etmiştik. Bir daha bakalım dedik.

Kitabı ismiyle müsemma olmasını ümit ve temenni ettiğimiz Saliha Aydoğan Hanımefendi hazırlamış. Ve yine kahraman bir yayıncı olan Kitabevi Yayınları sahibi Mehmet Varış neşretmiş. Mehmet Varış, Sivas’ın yiğitlerinden. Benim asıl bildiğim yiğitliği ecdadın çok kıymetli eserlerini yayınlayabilme cesaretinde görülüyor. 2010’larda bir İstanbul’a gelişimizde, Cağaloğlu Çatalçeşme Sokağı Beyazıt meydanı tarafından aşağı inerken aniden Mehmet Varış beyle karşılaştık. Fakire sarılıp ağlayarak, “Siz beni iki kere batmaktan kurtardınız.” dedi. “Üstad hayırdır nasıl oldu?” dedik. “Bir borcumuzu ödeyemeyip büyük sıkıntıya düşme ihtimalim vardı. Verdiğiniz Mesnevi Şerif siparişleri ile beni kurtardınız.” dedi.

“Görünmeyen umman Ahmet Avni Konuk”un 13 ciltlik Mesnevi Şerif şerhini neşretmek ona nasip olmuştu. O çapta bir eserin basımı ve satışı kolay değildi. Onun için buna cesaret eden çıkmamıştı. Mustafa Tahralı ve Selçuk Eraydın hocalarımızın titizlikle neşre hazırladığı bu eser Hz. Şarihin vefatından 70 sene sonra latin harfleriyle yayımlanabilmişti. Kanaatimizce bu iş büyük hamiyyet ve cesaret işiydi. Biz de bu kıymetli eserin il, ilçe kütüphaneleriyle bazı lise kütüphanelerinde bulunmasının isabetli olacağını, bir gün arayan soranlar bulunacağını ümit ve temenni ettiğimiz için epeyce sipariş etmiştik. Bu onlar için önemli sayı imiş. Ben de “Sizi kurtaran Hz. Mevlâna ve Hz. Şarihtir, bizim o işe gücümüz yetmez.” demiştim.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/portre/mustakim-bir-osmanli-valisi-diyarbakirli-said-pasa-1832-1891-h48116.html

Bu haber toplam 492 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim