• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

N. Fazıl'ın teklifine Nurettin Topçu ne demiş?

N. Fazıl'ın teklifine Nurettin Topçu ne demiş?
1950'li yıllarda dönemin Maarif vekili Tevfik İleri Bey, avukat Bekir Berk'e şunları söyler: ''Bekir Bey, Allah selamet versin, Necip Fazıl Bey, dergisinde nam-ı müstearlarla, Profesör bilmem kim diyerek yazılar yazıyor.
 Bunları onun yazdığını, o isimlerin olmadığını herkes biliyor... Büyük Doğu'yu büyütün. Memleketin sevilmiş imzalarından yazılar alın. Ali Fuat Başgil'e, Nurettin Topçu'ya Mümtaz Turhan'a gidin...''  Bu sözler üzerine avukat Bekir Berk, hukuk fakültesinden hocası olan Ali Fuat Başgil'e gider. Ali Fuat Başgil nazik biçimde bu teklifi kabul edemeyeceğini bildirir. Nurettin Topçu'ya gitmesini,Nurettin Topçu'nun kendisinden daha derviş,

daha sabırlı ve tahammüllü olduğunu söyler. Bundan sonra Bekir Berk, Nurettin Topçu'ya gider. Nurettin Topçu, Bekir Berk'in maksadını öğrenince:

“Hay Allah razı olsun, ne iyi ettin yahu! Ben bugüne kadar Necip Fazıl'ı görmedim. Bizim için ayıp değil mi! Seninle ziyarete gidelim.” der. Bekir Berk, Necip Fazıl Bey’e hemen telefon eder. Necip Fazıl Bey, “Bekliyorum.” deyince yola çıkıp, Büyük Doğu'nun Cağaloğlu'ndaki yerine giderler.

Millete mal olmayan inkılâplar

Dergi idarehanesine girince, Necip Fazıl Bey, belden yukarısı çıplak, altında pantolon misafirlerini karşılar. Hal hatır sorulduktan sonra Üstad Necip Fazıl şöyle diyor:

“Nurettin Bey, madem bu işe giriyorsunuz, sizden beklenen, rica edeceğim bir mevzu var. Millete mal olmayan inkılâplar diye bir seri makale yazacaksınız. Sizden bunu bekliyorum...”

Necip Fazıl bunları söyleyince, Nurettin Bey şu cevabı verir: “Necip Fazıl Bey, biliyorsunuz ben İmam Hatip Okulu'nda hocayım. Bugünlerde imtihanlar da var. Söylediğiniz mevzuun derinliklerine inmek lazım. Hazırlıklı değilim... Fakat Türkiye’nin Maarif Davası diye bir kitap yazdım, yeni bitti, kimseye göstermedim. Onu vereyim. Onları neşre başlayın...”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/alinti/n-fazil-in-teklifine-nurettin-topcu-ne-demis-h8928.html

Bu haber toplam 1521 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim