• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

“Nasrullah vaazı” 100 yıl sonra yâd ediliyor

“Nasrullah vaazı” 100 yıl sonra yâd ediliyor
“İslâm Şairi” Mehmed Âkif 100. Önce bugün Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden meşhur konuşmasını yapmıştı

Türkiye Yazarlar Birliği ile Kastamonu Eğitim Bir Sendikası 100 yıl sonra Mehmed Âkif’in hatırasını yad ediyor.

Mehmed Âkif’in 100. Yıl önce bugün Kastamonu Nasrullah Camii kürsüsünden yaptığı konuşma Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biridir.

Ankara’da TMMM’nin açılış çalışmaları sürerken İslâm şairi Mehmed Âkif mücadelenin manevî cephesini güçlendirmek için Ankara’ya davet edilmişti. Âkif bu daveti kabul etti, 14 günlük bir yolculuktan sonra 24 Nisan 1920’de Ankara’ya ulaştı.

Mehmed Âkif, Anadolu’nun şehirlerinde, kasabalarında düşmana mukavemetin zeminini oluşturuyordu. Kastamonu’nun Millî Mücadele’de yeri önemli. İstanbul’dan Ankara’ya giden deniz yolu İnebolu’dan başlıyor, Kastamonu ve Çankırı üzerinden merkeze ulaşıyordu. Bu yoldan sadece mücadeleye katılacak şahsiyetler gelmedi, silah ve her türlü mühimmat da bu yolla cephelere ulaştırıldı.

Mehmed Âkif’in Kastamonu’ya gelişi ve üç ay kalıp dergisini İstanbul’dan sonra bu şehirde yayınlanması önemli, fakat daha mühimi, bu şehrin ulu camisi olan Nasrullah Camii’ndeki vaazıdır. Bu vaaz Millî Mücadele’nin temel metinlerinden biridir. Orada konuşulmakla kalmamış, bütün Anadolu’ya basılıp dağıtılmış, bütün camilerde kürsülerden okunmuştur.

19 Kasım 1920’de Nasrullah Kürsüsü’nden yükselen Mehmed Âkif’in sesi geniş yankı buldu. Bu önemli hadisenin 100.yılında Kastamonu’da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından geniş kapsamlı bir faaliyet planlanmışken, salgın dolayısıyla ortaya çıkan güçlükler yüzünden Türkiye Yazarlar Birliği ve Kastamonu Eğitim Bir Sendikası sembolik bir anma faaliyeti yapacak. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin ve Kastamonu Eğitim Bir Sendikası Başkanı Orhan Sancaktaroğlu öğle namazını müteakip Nasrullah Camii önünde bir açıklama yapacaklar. Ayrıca, saat 11.00’de Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın Ankara’dan elektronik ortamdan katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek.

 

Bu haber toplam 842 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim