• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Nepal’de Yetimler Arasında

Nepal’de Yetimler Arasında
Müslümanlar genellikle çocuklarını kurdukları medreselerde eğitmekteymiş. Hocaların çoğu da Hindistan medreselerinde eğitim görüyormuş.

Çoğunluğu Sünni ve Hanefi olan Nepal Müslümanları yoğun olarak Terai bölgesinde yaşamaktaymış. 1980’lerden itibaren İslâmiyet hızla artmaya başlamış, 300’e  yakın yeni cami inşa edilmiş.

 

Yazar: İbrahim Özgül

Genellikle günler, aylar öncesinden seyahat planı yapmayı sevmem. İşi doğal akışına bırakır, dost ve arkadaşlardan gelen teklifleri vaktim ve imkânlarım müsaitse fazla düşünmeden kabul eder ve hemen yol hazırlıklarına başlarım. Nepal seferi de böyle oldu.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) her yıl Şubat ve Nisan aylarında yetim dayanışma günleri düzenliyor. Farklı ülkelerdeki yetim ve öksüz çocukları sevindirmek, yetimhanelerin ihtiyaçlarını tespit ve gerekli yardımı temin amacıyla ziyaretler organize ediyor. İHH’dan bir görevli telefonla arayarak “Yetim dayanışma günleri nedeniyle Nepal’e gidecek olan heyete sizi de dâhil etmek istiyoruz, müsait misiniz?” diye teklifte bulununca memnuniyetle kabul ettim. Seyahat hazırlıklarına başladım. Bir taraftan da Nepal hakkında internetten ve ansiklopedilerden bilgi edinmeye çalıştım.

Nepal, Hindistan’la Çin arasında yer alan, federal cumhuriyetle yönetilen 147.181 km² yüz ölçümü ve 27 milyon nüfusuyla küçük bir ülke. Başkenti Katmandu. Ülke ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Son yıllarda turizmden de ciddi pay almaya başlamışlar. Halkın %85’e yakını Hindu, %10 civarında Budist ve % 4.4 civarında da Müslüman yaşamaktadır. İslam, ilk defa (1296-1316) yılları arasında hüküm süren Delhi Sultanlığı döneminde girmiş, 15. yy sonlarında Keşmir’den gelen Müslüman tüccarlar vasıtayla da kökleşip yerleşmiş.

Devamı: https://www.insaniyet.net/nepalde-yetimler-arasinda/

Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim