• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

“Ney’i Mey’i Heyheyi”yle Neyzen Tevfik

“Ney’i Mey’i Heyheyi”yle Neyzen Tevfik
Günümüz edebiyat dünyasında tarihi roman yazarı olarak tanınan Dursun Kuveloğlu; Hayatı, şairliği, hicivleri, nükteleri ve mûsiki yönüyle bilinen, tartışılan Neyzen Tevfik’in romanını yazdı.

Kuveloğlu’nun altıncı romanı “Ney ve Mey”, hakkında en çok konuşulan ve rivayet uydurulan Neyzen Tevfik ile ilgili yazılmış ilk biyografik roman olma özelliği de taşıyor.

Aykırı kişiliği, keskin dili ve muzır ifadeleriyle hemen hemen her kesimin öfkesinin, kaygısının veya isyanının bir karşılığını bulabildiği Neyzen Tevfik dizeleri ve “Bir gün Neyzen Tevfik…” diye başlayan rivayetlerle sıkça anılmasına rağmen hakkında çok az çalışma yapılmış bir “dertli”dir. 215 Sayfalık roman, Prolog ile başlayıp, Epilog ile bitiyor.

Bir biyografi romanı olan Ney ve Mey’in hemen girişindeki prologda, “Ah insan, seni kim uyarsın. Kim yola girmeni sağlasın, bilmiyorum. Sen, ölümlü olduğunu bilen tek canlı olduğun hâlde bozguncusun! Sınırlı bir ömrün sahibi olduğunu görebildiğin hâlde, delirmişçesine dünyaya sarılansın! Ne kadarından istifade edebileceğinden emin olmadığın hâlde, durmaksızın biriktirensin!” cümleleri insanı çarpıyor, sarsıyor ve bu sarsıntı kitabın sonuna kadar okuyanın yüreğine de aklına da çöreklenip kalıyor.

“Hicran destanını kendinden oku/Mecnun’dan okuyup da rivayet etme!” diyerek feryat eden Neyzen Tevfik, “Yüreği her an pis ve dayanılmaz acılarla büyüyenlerin önce gözlerine, sonra da yüreklerine dolar hüznün izleri” diyor.

“Ney ve Mey” romanını okurken bir filmin içerisinde film seyrediyormuş hissine kapılıyorsunuz. Neyzen’le adım adım geziyor, onunla birlikte yaşıyorsunuz, onun hissettiği her şeyi kendi yüreğinizin derinliğinde hissediyorsunuz. Neyzen siz oluveriyorsunuz. Ve nihayetinde, “Derde şifa dedin, zehir tattırdın/Gençliğin okunu boşa attırdın/Körlerin yurdunda ayna sattırdın/Çıkmaz sokaklara daldırdın felek” dizleriyle koca bir ömrü özetliyor Neyzen Tevfik.

Dünya genelinde yazarların ve sanatçıların hayatlarını konu edinen biyografik filmlerin çok revaçta olduğu bir süreçte, Neyzen Tevfik’in hayatını konu alacak bir dizi yahut film çekilecek ise “Ney ve Mey” ismiyle ve bu romanın bütününü sinopsis kabul edilerek çekilmelidir.

Ney ve Mey / Dursun Kuveloğlu / Yayın Tarihi: 02.02.2018/ Baskı Sayısı: 2. / Sayfa Sayısı: 216 / ISBN: 6058230415

 

Dursun Kuveloğlu’nun eserleri:

Ben Hain, Roman

Koyu Gri Seneler - 78 Kuşağı Romanı,

Turizm@Gelecek.Tr, Araştırma

Şahsenem, Roman

 

                                                                                                    Mahmut Erdemir

 

 

Bu haber toplam 1028 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim