• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Nuray Alper: Van'da TYB'nin Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni

Nuray Alper: Van'da TYB'nin Milletlerarası Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni
Van sodalı gölü, sıcacık insanı, tarihin kadim mirasına ev sahipliği yapan heybetli duruşu ve on binlerce esere konu olabilecek şiirsel güzelliğiyle edebiyatın mahfili olmayı hak eden şehirlerimizden…

 Tokat’ı bir kitap cenneti hâline getiren Vali Ozan Balcı’nın teşrifinden sonra, ihmale uğramış kültürel yanını güçlendireceğe benziyor. Nitekim bu yıl beşincisi gerçekleştirilen ve Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen “Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni" 17-18 Kasım tarihlerinde bu şehirde icra edildi.

Sabah 9.00’da Cengiz Andiç Konferans Salonu’nda TYB’nin tarih sempozyumlarının özeti durumundaki sinevizyon gösterisi katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Açılış konuşmalarını yapmak için söz alan Van Rektör Yrd. Prof. Dr. Şenay Baydaş üniversitenin kırkıncı yılı olduğunu ifade ederken, tarihin kendisi kadar onun yeniden yorumlanmasına imkân veren romanların önemi üzerinde durdu. TYB Genel Başkanı ASBÜ rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise şehrin ve tarihin öncelikleri olduğunu vurgularken, yapılan faaliyetleri bilhassa Anadolu şehirlerinde; yerel yönetimler ve üniversiteler işbirliği ile gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. Tarihin yalnızca bir bilim değil, bir sanat olduğu yaklaşımından yola çıkan Arıcan, son senelerde onun edebiyat olarak algılandığının da altını çizdi. Tarihî romanın nitelikleri, roman sanatının temelinin destanlara, mitoslara, masallara götürülmesinin önemi gibi noktalar üzerinde düşündürmeyi amaçlayan konuşmasını, Yunan mitolojisinden Spinoza’ya yazılan tarihî romana, Hegel’den Puşkin’e, Balzac’tan Geothe’ye, Gogol’dan Arap Tarihi ve Corcî Zeydan’a geniş bir çerçeve üzerine oturttu.

TYB Kurucu Genel Başkanı D. Mehmet Doğan vali vekili, rektör vekili, hocalar ve gençleri selamladıktan sonra insanın hem şahsî macerası hem de toplu yaşayışından çıkarılan konuların romanı beslediğini, böyle olunca tarihle romanın birlikteliğinin kaçınılmaz hâle geldiğini ifade etti. Tarihin toplumun hafızası olduğunun ve hafızasız kişiliğin teşekkül etmeyeceğinin altını çizen Doğan, geçmişi olmayanın bugünü olmayacağını belirtti. Geçmişi bilmek arzusunun neredeyse geleceği merak arzusu kadar güçlü olduğunun anlatıldığı konuşmada son yıllarda yayımlanan romanların çokluğuna dikkat çekildi. Bundan on dokuz sene önce Topkapı Sarayı önünde tarihî bir şölen yaşadıklarını şiirsel bir dille arz eden başkanımız son yıllarda sayıları artan tarihî romanların film ve dizilerle de desteklenerek dikkat çektiğini kaydetti. Konuşmalarına “resmî tarih bize kendi kurgulanmış gerçekliğini dayatıyor. Bunun inanç seviyesinde bir telkin olduğunu dikkate alırsak neredeyse bu alanın tamamıyla araştırma, inceleme ve gerçeklere ulaşma ihtimalinin zayıf olduğunu söyleyebiliriz (…) İşte böyle ilmin konuşmadığı, konuşamadığı zamanlarda iş edebiyata düşer. Kemal Tahir’in, Tarık Buğra’nın kitapları yakın tarihi kavrama yönünde birçok araştırma-inceleme kitabının ötesine götürür bizi ” cümleleriyle devam eden Doğan, tarihî romanların kalitesi ve içeriği üzerinde de durdu. Bazı sanatkârların tarihi, tarihçilerden daha sahici hâle getirdiğini söylerken, “Osmancık” gibi gönüllere iz bırakan pek çok romanı zikretti. Tarihî romanın Van gibi tarihî bir şehirde konuşulmasının değerli olduğunu ve Evliya Çelebi’nin bu şehir üzerinde çok durduğunu vurgulayan başkanımız “Van’ın gerçek bir romanı olup olmadığını” sorguladı.

Devamı:https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/vanda-tybnin-milletlerarasi-tarihi-roman-ve-romanda-tarih-bi/

Bu haber toplam 139 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim