• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Nurettin Topçu, Doğumunun 113. Yılında Anıldı

Nurettin Topçu, Doğumunun 113. Yılında Anıldı
İlim Yayma Cemiyeti Nurettin Topçu Yurdu, merhum Nurettin Topçu’ya olan vefasını dün düzenlediği “Dünden Bugüne Nurettin Topçu” konferansıyla gösterdi.

 D. Mehmet Doğan’ın anlatımları ve yoğun katılımla Nurettin Topçu, doğumunun 113. yılında anıldı.

Program hafız öğrencinin Kur’an tilavetiyle başladı. Ardından kürsüye gelen D. Mehmet Doğan şu sözleri söyledi:
“Bizler insanları, büyüklerimizi daha çok ölüm yıldönümünde anmaya alışığız. Demek ki doğum günlerinde de insanlar anılabiliyormuş. Bu çok daha güzel…”

Konuşmasına Nurettin Topçu’nun hayatıyla devam eden D. Mehmet Doğan, Topçu’nun yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek böylesine önemli bir ilim adamının, yaşamının en önemli dönemlerinde karşılaştığı sıkıntıların hatta ülkesine döndüğünde maruz kaldığı baskıların Topçu’yu yıldırmadığını anlattı.

Nurettin Topçu’nun İsyan Ahlakı eseri hakkında şu sözleri söyledi:

“Tabi biz isyan ve ahlakı pek yan yana getirmek istemeyiz. İsyan sanki ilahi otoriteye karşı bir dik başlılık olarak görülür. Hâlbuki Topçu’nun kastettiği bu değildir. İnsanın önce kendi benine karşı isyan etmesidir. Kendi beninin kolaycılığı, hazcılığına karşı çıkmasıdır. Daha sonra da merkezden hareket ederek toplumdaki yanlışlara karşı bir isyandır.”

Nurettin Topçu’nun cesaret örneği göstererek 1939 yılında yayımlamaya başladığı Türkiye’nin ilk muhalif dergisi olan Hareket Dergisi’nin serüvenini anlatan D. Mehmet Doğan, derginin ve Topçu’nun dergiden kaynaklı çektiği sıkıntılara dikkat çekti. Ardından kendisinin lise yıllarında yazdığı şiirinin, 1967 yılında, Nurettin Topçu’nun öğrencileri tarafından çıkarılmaya devam eden Hareket Dergisi’nde yayımlandığını aktardı.

Nurettin Topçu’nun materyalizme karşı ruhu ön plana çıkaran yazı ve düşünce dünyasının Mehmet Akif’e çok benzediğini söyledi. Ardından şunları aktardı:

“Topçu ve Mehmet Akif fikir, mücadele ve şahsiyet gibi yönlerden incelendiğinde birçok noktada birleştikleri görülür. Zaten Akif’i anmanın yasak sayılabileceği dönemlerde Topçu, Mehmet Akif’in fikir dünyası unutulmasın diye birçok program düzenledi, konferanslar verdi. Hareket Dergisi’nin bir sayısını ona ithaf etti, Mehmet Akif’i anlattı. Onun yaşamını ve fikirlerini kitap halinde topladı.”

Devamı: https://www.insaniyet.net/nurettin-topcu-dogumunun-113-yilinda-anildi/

Bu haber toplam 263 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim