• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

ODTÜ

ODTÜ
ODTÜ yetiştirdiği öğrencileri ile Türkiye’nin pek çok alanlarında hizmet gören üniversitelerimizin en başta gelenlerindendir.

Bu üniversitenin yapılaşmasında emek sahibi hocalardan biri de Prof. Dr. Kemal Kurdaş’tır. 1962’den beri üniversitede görev yapan Prof. Dr. Ahmet Rumeli de üniversitenin efsane hocalarındandır. Ambleminde yer alan hilal ile kuruluşunda Ortadoğu ve İslam dünyasına hizmet etmesi amaçlanmıştır.

Kuruluşundan bugüne Ankara’nın ve Türkiye’nin  güzide üniversitelerinden  biri haline gelen ODTÜ, Türkiye’nin ve dünyanın  yakından tanıdığı bir üniversitedir. Ülkemizde yükseköğrenim hayali kuran gençlerin hayallerini süsleyen bu üniversitenin bir özelliği Türkiye’nin yüzölçümü bakımından 2. büyük üniversitesi olmasıdır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 15 Kasım 1956 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve İTÜ’lü bir gurup akademisyen tarafından başkentte kurulan bir üniversitedir. Üniversitenin kampüsü 1960lı yıllardan başlanarak çalışanların ve öğrencilerin fedakârca çalışmaları ile çok güzel bir şekilde ağaçlandırılmıştır. Kampüsün ayrı bir güzelliği ise kampüsün içinde Eymir Gölü’nün bulunmasıdır. Bahar mevsiminin gelmesiyle öğrenciler burada tabi ortamda keyifli vakitler geçirebilmekteler. Ankara içinden ziyaretçilerinde gidebildiği bisiklet sürme alanlarının bulunduğu balık avlama, piknik, kürek sporu gibi ihtiyaçlarının karşılandığı sosyal donatı alanlarının bulunduğu bir park mevcut.  Aynı zamanda ODTÜ’nün su ihtiyacı bu gölden karşılanmaktadır. Kampüs farkını ortaya koyan ODTÜ, bir  üniversite olarak  yıllardır ülkemizde çok değerli insanlar yetiştirmektedir. Kampüsün içinde bulunan çok sayıda kantin ve sosyal tesis sayesinde öğrenciler ihtiyaçlarını rahatça her zaman karşılayabilmektedirler. ODTÜ’nün bir başka özelliği de kuruluşunda oluşturulan mimari konseptinin sonuna kadar hiç değiştirilmemiş olmasıdır.

Geçen yaklaşık yetmiş yıllık sürede bir üniversite için temel niteliklerden biri olan geleneğini kurmuş durumdadır.

ODTÜ’nün Kuruluşu

1954’te Amerika’dan Pensilvanya Üniversitesi’nden Prof. Charles Abrams,  Birleşmiş Milletler görevlisi olarak bölgede konut sorunu ve üniversitelerin mimarlık ve şehir-bölge planlama eğitimine ilişkin araştırma .alışmalarında bulunmak üzere Türkiye’ye gelir. Araştırma ve inceleme sonuçlarını bir rapor halinde BM’ye sunan Abrams, Türkiye’de yapılmasını önerdiği mimarlık ve planlama eğitimi verecek bir teknoloji enstitüsü ihtiyacından söz eder. Bu rapor üzerine Birleşmiş Milletler, Pensilvanya Üniversitesi’nden G. Holmes Perkins’i, Türk mimarlarını ve şehir – bölge plancılarını yetiştirecek bir enstitünün kurulması için görevlendirir. Böylelikle ODTÜ, 15 Kasım 1956 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir enstitü olarak “Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü” adıyla 2 yabancı ve birkaç Türk öğretim elemanı kadrosuyla İngilizce   lisanıyla eğitime başlar. Birleşmiş Milletler kanalıyla gelen bu yabancı öğretim elemanlarından biri Mart 1959’a kadar geçici direktörlüğü de üstlenen Thomas Godfrey, diğeri ise Marvin Sevely’dir. Kurulduğu hâliyle yönetim düzeni, MEB’e bağlı herhangi bir enstitünün yönetimden farklı bir niteliğe sahip olan ODTÜ’de yönetimin en üst karar organı “Mütevelli Heyeti” olarak adlandırılan ve başlangıçta 5 üyeden oluşan bir kuruldur.

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/odtu/

Bu haber toplam 555 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim