• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Ömer Lekesiz: Eski sesin yedili masayla üfletmek istediği yıkım nefesi

Ömer Lekesiz: Eski sesin yedili masayla üfletmek istediği yıkım nefesi

BBC ile The Economist’in yedili masayı bir yıkım masası olarak görmek istemeleri ve onun eş-başkanlarını bu nedenle desteklemeleri, iki medya biriminin tekil bir eyleminden ibaret değildir çünkü her ikisinden de ses veren onların sahibi olan İngiltere’dir.

Bu sebeple, BBC’nin yedili masanın adayına söylettiği şeylerle, The Economist’in son yazısında öne çıkarılan hususları aynı sesin, kendi çıkarları doğrultusunda yedili masaya üfletmek istediği yüz yıllık yıkım nefesi içinden okumak gerekir.

Ecdadımız bu gerçeği daha başlangıcında görmüş ve ilan etmiştir. Şimdi yeni seçim vesilesiyle o gerçeğe tekrar tanık oluyoruz.

Bu manada şimdiki mahut operasyonu analiz etmemize gerek kalmıyor çünkü eski sesin şimdisi de şerli ilk sesini tekrarlıyor. O halde biz de en başa dönerek, o sesin mahiyet ve eserlerini atalarımızdan birinin dilinden sergileyelim.

Filibeli Ahmed Hilmi 1910 yılında şimdi BBC ve The Economist olarak suret veren şerli sesin sahibini şöyle anlatıyor:

“İngiltere: 

Yakın zamana kadar medeniyet âlemine yön veren ve bütün dünyanın mukadderatını yöneten İngiltere bugün dahi medeniyet âleminin en kuvvetli uzvudur. (…)

Lâkin İngiltere’nin bugünkü kuvvetini meydana getiren siyaseti, hile ve kurnazlıktaki emsalsiz maharetidir. Filvaki İngiltere’nin şükûh ve azameti, kahredilen ve yok edilen İslâm âleminin hazin makberi üzerine bina edilmiştir. Acaba İngiltere, İslâm âlemini bazı kuvvetiyle mi teshir etti? Ve bugün kendi memleketinden yüzlerce defa büyük ve yüzlerce defa fazla nüfusa malik memleketleri ezici silah kuvvetiyle mi itaat altında tutuyor? Hayır, hem bin kere hayır.

İngiltere›nin en müthiş donanması ‘hile ve ifsat’ ve en kuvvetli ordusu ‘esir kavimlerdeki ahlâk bozukluğu’dur. 

İngiliz fütuhatı tarihini tetkik edersek, bu hakikati bütün dehşet ve iğrençliğiyle görürüz. Bir İngiliz ticaret kumpanyası Hindistan›da kabul görüyor. Şaşılacak kadar az bir zamanda bu kumpanya iki yüz yetmiş milyon halkı siyaset ve maharetinin oyuncağı yapıyor. Hind’in kuvvetli hükümetleriyle muharebeye girişecek hale geliyor. Artık zemin o derece hazırlanmış bulunuyor ki İngiltere hükümeti en küçük bir çabayla dünyanın en zengin memleketi ve en geniş kıtalarından biri olan Hind’e malik oluyor. İngiltere her girdiği yerde yerli ahalinin tamah ve ihtiras kesimine olanca kurnazlığıyla başvurup onlar vasıtasıyla geri kalan kitleyi esaret zinciri altında tuttuğu gibi yine onlar vasıtasıyla civar bölgeler ahalisini kahren ve cebren idaresi altına alır. (…)

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/omer-lekesiz/eski-sesin-yedili-masayla-ufletmek-istedigi-yikim-nefesi-4528387

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim