• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

“Orta Öğretimde Edebiyat Dersleri” Karabatak’ın dosya konusu oldu

“Orta Öğretimde Edebiyat Dersleri” Karabatak’ın dosya konusu oldu
Şair, yazar Ali Ural’ın yönetiminde 2 ayda bir çıkan edebiyat ve sanat dergisi Karabatak’ın Temmuz-Ağustos 2021 sayısı okuyucularıyla buluştu.

Ural’ın “Yaşasın Edebiyat Öğretmenleri” başlıklı yazısı ile başlayan dergi her sayısında olduğu gibi yine edebiyat adına dopdolu. Karabatak 57. sayısına dosya konusu olarak “Orta Öğretimde Edebiyat Dersleri”ni seçti.

Hüseyin Akın, Ercan Yılmaz, Tuğba Eroğlu, Türkan Alvan, Serhat Demirel, Mustafa Başpınar, Banu Akyüzlü, Hande Aydın, Oğuz Şenses, Ömer Şen, Sevde Merve Eryılmaz,  Engin Ömeroğlu ve Emine Bayındır “Orta Öğretimde Edebiyat Dersleri” ne ilişkin görüş ve tekliflerini belirtmişler.

Neden Felsefemiz Olsun ki?

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Mustafa Namık Çankı’nın Büyük Felsefe Lügati’nin yayınlanması münasebetiyle “Neden Felsefemiz Olsun ki!” başlıklı yazısında felsefe dili üzerine önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

 “Düşünmenin temelinde dil, dilin temelinde gramer var ve düşünmek, felsefe yapmak kelimesiz mümkün değil. Felsefe ve Gramer Terimleri Komisyonu, ceberut bir tek parti uygulaması şeklinde kararlar aldı. Davet edilenler, asıl konu ile ilgili olanların fikirlerinin kaale alınmadığını söylediler. Bir on yıl sonra DP devrinde Dil Kurumu yeni bir komisyon topladı. “Bizi kaale almadılar,” diyenler, önceki komisyon gibi hareket ettiler. Bugün piyasada felsefecilerin kullandığı kelimeler çoğunlukla işte bu komisyonların eseridir. Son yıllarda bunlar yeterli bulunmamış, her önüne gelenin kelime uydurması, akademinin alışkanlığı haline gelmiştir.”

“Daha önce felsefe dili üzerinde yazdık. Bir yankısı oldu mu? Bu soruya cevap verecek durumda değilim. İşte tam da bu sırada çıkıp geldi Büyük Felsefe Lügati. İsmini, müellifini biliyorduk, fakat eserle müşerref olamamıştık. Öyle anlaşılıyor ki bilmesi gerekenlerin malûmu olmamış, kullanması gerekenler başvurmamıştı; kısacası yok hükmündeydi. Mustafa Namık Çankı’nın ömrünü verdiği lügati ilave ve düzeltmelerle Recep Alpyağıl hazırlamış. İşte Sunuş’un başlığı: “Akademinin unuttuğu ama felsefe dili olarak Türkçenin asla unutmayacağı felsefecimiz: Mustafa Namık Çankı.”

Karabatak’ın bu ayki konuğu ise yazar, düşünür İsmail Kara.  Rahşan Tekşen’in sorularını cevaplandıran Kara, “Okuma, yazma, düşüne ve edebiyat” üzerine önemli değerlendirmelerde bulunuyor.

Projektör sayfasının konuğu ise Sevgi Yerlioğlu. Yeni şiir kitabı “Koşunun Rengi” dolayısıyla şiire dair soruları içtenlikle cevaplandırmış.

Her sayısı merakla beklenilen Karabatak’ın özenle hazırlanan 57. sayısı da kitapçılardaki raflarda yerini aldı.

KARABATAK İki Aylık Edebiyat ve Sanat Dergisi / Yıl: 10 / Sayı: 57 Temmuz - Ağustos 2021 / İletişim için: Tlf: 0 212 528 23 57 / e-posta: karabatakdergisi@gmail.com

Bu haber toplam 353 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim