• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Osman Koca’dan Salaş Patentli Öyküler

Osman Koca’dan Salaş Patentli Öyküler
Osman Koca, "Salaş"la yedinci öykü kitabına ulaştı. 2012-2013 yılları arasında dergilerde yayımlanan öykülerini topladığı Salaş, bir sohbet havasında öykülerini aktarıyor. Kitap yirmi yedi öyküden oluşuyor.

Osman Koca, "Salaş"la yedinci öykü kitabına ulaştı. 2012-2013 yılları arasında dergilerde yayımlanan öykülerini topladığı Salaş, bir sohbet havasında öykülerini aktarıyor. Kitap yirmi yedi öyküden oluşuyor. Salaş'ı okurken öykü dilinin netameli yanlarına tanık oluyoruz. Zira edebiyatın malzemesi olan dil aynı zamanda düşünmenin ortaya çıkış nedeni. Bu bağlamda düşünce gibi dilin de sınırları uzamsal ve evrensel. Usta Öykücü Koca, bugüne kadar süregelmiş insanlığın mirası niteliğindeki dile yeni anlam katmanları, farklı söyleyiş ve kelimeler, kavramlar ekliyor. Yazınsal tür gereğince mirasyedi gibi olamaz öykücü. Kıyıda köşede kalmış kelimelerle kendine ait bir dil dünyası oluşturmalı. "Edebiyatçıların ellerinde dilden başka araçları yok zira. Yazarlar, hem dili kullanmak hem de onu aşmak gibi bir açmazın içindeler. Bu nedenle yazınsal eserler aynı zamanda dil serüveni yaşarlar. Bu açmazı yaşayan yazarlar, bir anlamda dili yeniden yorumlarken, dilin yeni imkân ve sırlarını keşfetmek durumunda. Kısaca dil, yazınsal üretim sürecinde bir gerilim unsuru olarak yazarın hemen yanı başındadır. Aslında bu durum, dil ile biçimsel bir yapı oluşturma peşindeki yazarı, herhangi bir kişiden ayıran temel olgudur. Çünkü öykücü dille aynı zamanda bir gerçeklik de meydana getirir. Osman Koca'nın, öykülerinde dile bir araç olarak değil bir amaç olarak yaklaştığını, bu nedenle nitelikli metinler kaleme almak istediğini pekala söyleyebiliriz. Yazar, ilk öykü kitaplarında alegorik ve imgesel bir biçemle modern insanın çıkmazlarını aktarırken son öykü kitaplarındaki daha kısa ve kesik metinleriyle postmodern anlatıya göz kırpıyor gibi. Öylesi sade ve akışkan bir dile sahip yani. Düşle gerçeğin iç içe olduğu, şiirsel bir anlatımla, adeta okurla kahramanın diyalog sürecini yansıtan bir anlatıcıyla karşı karşıyayız.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/osman-kocadan-salas-patentli-oykuler-k4791.html

Bu haber toplam 170 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim