• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Papalığın yükselen Müslüman karşıtlığına sessiz kalması "örtülü teşvik"

Musa Kazım ARICAN

Katolik dünyasının ruhani liderliği olan Papalığın, Müslüman karşıtlığına sessiz kalmasının aşırı sağcıların eylemlerine örtülü teşvik niteliği taşıdığı ve provokasyonların yaygınlık kazanmasına yol açtığı belirtiliyor.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, AA muhabirine, Papalığın Batı'da yükselen Müslüman karşıtlığı ve Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarına karşı tavrını değerlendirdi.

Prof. Dr. Arıcan, Papalığın Katolik Batı dünyasında siyasi, iktisadi, kültürel anlamda belirleyiciliğinin çok yüksek olduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Papalığı eğitim, akademi, iktisat, siyaset, felsefe gibi toplumsal yapının tüm unsurlarını yönlendiren, belirleyen bir üstyapı olarak görmek lazım. (Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi Stram Kurs lideri) Rasmus Paludan ve benzerlerinin yaptığı Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarının engizisyon mahkemelerindeki kitap yakmalarından gelen tarihi referansları var. Dolayısıyla Papalık, aslında Kur'an-ı Kerim yakma gibi çirkin eylemlere çok rahat şekilde engel olabilir. Ne var ki Papalığın (Müslüman karşıtı) provokasyonlar karşısındaki sessizliği veya cılız tepkiler vermesi ne bu eylemlere kalkışan kişilere engel olmaya yetiyor ne de Papa'nın gözünün içine bakan siyasi otoriteleri bu eylemlere engel olmaya teşvik ediyor."

Son yıllarda Batı'da hızla yükselişe geçen Müslüman karşıtlığına karşı Papalığın sessiz kalmasının "örtülü teşvik" niteliği taşıdığını kaydeden Arıcan, Papalığın İslamiyet'in dünyanın en hızlı yayılan dini olmasını engelleyecek teolojik argümanlar üretemediği için Müslüman karşıtı nefretin yayılmasını örtülü veya açıktan desteklediğini söyledi.

Arıcan, Müslüman karşıtı provokasyonlar karşısında Papalığın net tavır takınarak "Dünyanın en yaygın dinlerinin başında gelen ve aslında Batı dünyasının da parçası olan Müslümanların kültürüne, inancına ve varlığına saygı duyulması gerektiğini" ortaya koyan açıklamalar yapmasının, çok kültürlülüğe saygının gereği olduğunu vurguladı.

"Sömürgeci döneme kadar başkasının kimliğini, dinini değiştirme arayışı olmadı"

Katolikliğin en üst kurumu olan Papalığın sadece teolojik bir kurum olmadığını ve Katolik dünyasında hayatın büyük bir bölümünü belirlediğini dile getiren Arıcan, Papalığın bu zorlayıcı yönünün ve dini dışlayıcılığının tarihte Kartaca Episkoposu Siprianus'un ortaya koyduğu "Kilise dışında kurtuluş yoktur." öğretisine dayandığını aktardı.

Devamı: https://www.aa.com.tr/tr/ayrimcilikhatti/ayrimcilik/papaligin-yukselen-musluman-karsitligina-sessiz-kalmasi-ortulu-tesvik-niteligi-tasiyor/1816352
Bu yazı toplam 146 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim