• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Prof. Dr. Durbilmez’e ‘Türk Dünyası Aşık Edebiyatı’na Hizmet’ Ödülü

Prof. Dr. Durbilmez’e ‘Türk Dünyası Aşık Edebiyatı’na Hizmet’ Ödülü
Türkiye Yazarlar Birliği üyesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Durbilmez, yurt içinde ve yurt dışında yaptığı âşık edebiyatı konulu çalışmaları nedeniyle ‘Türk Dünyası Aşık Edebiyatına Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.

Dünya Âşıklar Derneği ve Sincan Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Türk Dünyası Geleneksel Âşıklar Şöleni ile “Türk Dünyası Âşık Edebiyatına Hizmet Ödülü” töreni bir arada yapıldı.

 

Rüstem Altunbaş Konferans salonunda yapılan programda Prof. Dr. Bayram Durbilmez, “Türk Dünyasında Âşık Edebiyatı Gelenekleri ve Güncel Sorunlar” konulu bir de konuşma yaptı. Programa katılan âşıklara da seslenen Durbilmez, “Yenilenmeyen yenilir!” uyarısında bulundu. Âşık edebiyatının kökenleri, gelenekleri, yayılma alanları, âşık kolları / mektepleri, âşık tarzı şiir varlığı, âşık tarzı hikaye varlığı, müzik aletleri (kopuz, dombra, saz vb.), nazım biçimleri, nazım türleri ve temsilcileri konularında çalışmalar yapan Durbilmez “Geleneği güncelleyen ve günümüz insanının duygularına hitap eden usta âşıklar, geleneği geleceğe taşıyacaklar ve unutulmayacaklardır” dedi.

 

Töreninde konuşan Yakup Temel, Dünya Âşıklar Derneği olarak “Türk Dünyası Âşık Edebiyatına Hizmet Ödülü”nü Prof. Dr. Bayram Durbilmez Hocaya veriyoruz.” dedi. Yakup Temel, ödül gerekçesini şöyle açıkladı:

 

“Prof. Dr. Bayram Durbilmez, âşık edebiyatını ve geleneklerini yalnızca kitaplardan, makalelerden öğrenmiş bir bilim adamı olmakla kalmamış, bu edebiyat ortamlarında gözlemler yapmış bir bilgindir. Babası Âşık Türkmenoğlu, babasının dedesi Âşık Şifaî’dir. Kendisi de bilim adamı olmadan önce Ozantürk mahlasıyla Türkiye Âşıklar Bayramı’nda tecnis dalında Türkiye birincilikleri kazanmış bir ozandır. Bilim adamı olarak yazdığı kitapları, makaleleri ve bildirileri Türk Dünyası Âşık Edebiyatına çok büyük bir hizmettir.

Türkiye’den başka Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Tataristan, Yakutistan, Altay Cumhuriyeti, Kırım, Nahçıvan, Batı Trakya, Almanya, Rusya, Polonya, Yunanistan, Romanya, Gürcistan, İran, Suriye gibi pek çok ülkede araştırmalar, incelemeler yaptı.

 

Dede Korkut, Karaca Oğlan, Hatayî, Elesker, Şenlik, Seyranî, Ruhsatî, Cingözoğlu Seyit Osman, Erkiletli Âşık Hasan, Ceyhunî, Hüznî, Sıdkı Baba, Şifaî, İkramî, Veysel Şatıroğlu, Neşet Ertaş, Kasım Kazancıklıoğlu, Dindarî, Türkmenoğlu, Murat Çobanoğlu, Hasretî ve Meydanî gibi gelenek temsilcileri hakkında akademik çalışmaları yayımlandı. Ders kitaplarında bizim eserlerimizden de örnekler verdi. Hilal TV (19 Bölüm) ve TRT Avaz’da (yaklaşık 3 yıl) Âşıklar Meclisi Programında görev yaptı. Önemli şölenlere onur konuğu, seçici kurul üyesi ve konuşmacı olarak da davet edilmektedir. Soyadı gibi dur bilmesin Durbilmez Hoca. Kendisine çok teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.”

Durbilmez’e ayrıca Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan tarafından da başka bir plaket verildi. Belediye Başkanı Murat Ercan: “Sayın Prof. Dr. Bayram Durbilmez, 5000 yıllık kadim kültürümüz olan âşıklık geleneğimize vermiş olduğunuz katkı ve destekten dolayı çok teşekkür ederim” dedi. Durbilmez de hem ödül hem de verilen plâketler sebebiyle mutlu olduğunu belirtti.  

 

Değerli insanların değerbilir olduklarını belirten Durbilmez, “Değerbilirlikleri sebebiyle hem Belediye Başkanı sayın Murat Ercan ve ekibine hem de Dünya Âşıklar Derneği Genel Başkanı sayın Yakup Temel ve ekibine çok teşekkür ederim” dedi.

 

Prof. Dr. Bayram Durbilmez'in Âşık Edebiyatı konulu kitapları arasında Âşık Edebiyatında Şiir Sanatı, Âşık Hasretî’nin Atışma Sanatı, Âşık Türkmenoğlu’nun Sosyokültürel Çevresi, Âşık Edebiyatındaki Yeri, Şiir Sanatı ve Şiirlerinden Örnekler, Karacaoğlan Geleneğinde Bir Âşık: Mehmet İkramî, Karslı Âşık Murat Çobanoğlu, Âşık Edebiyatı Araştırmaları, Taşpınarlı Halk Şairleri, Kayserili Halk Şairlerinin Şiirlerinde Kıbrıs, Çanakkale Destanları: Yozgatlı Ozanlardan Örnekler Üzerine Bir İnceleme gibi eserleri yayınlandıGelenekli Türk Anlatıları-1, Türk Dünyası Kültürü 1-2, Türk Kültür Coğrafyası, Derviş Tarzı Türk Edebiyatı gibi eserlerinde de Âşık edebiyatını konu alan bölümler bulunmaktadır.

 

Durbilmez daha önce de; Folklor Araştırmaları Kurumu- Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü (2003), Aşıklık Geleneğine Hizmet Ödülü (2004), Motif Vakfı- Halkbilimi Teşvik Ödülü (2005), Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi- İnceleme Ödülü (2007), Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı'nın 50. Yıldönümü Şeref Madalyası (2009), Dede Korkut Başarı Ödülü (2018), Karacaoğlan Hizmet Ödülü (2019), Bilge Tonyukuk Türk Eğitimine Hizmet Ödülü (2020), Yayın Teşvik Ödülü (2009, 2010, 2013, 2016) gibi ödüllere layık görülmüştü.

2-(1)-010.jpg3-(1)-004.jpeg

 

 

 

 

Bu haber toplam 657 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim