• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Prof. Dr. İsmail Şahin: Mısır ve Suriye ile barışmak

Prof. Dr. İsmail Şahin: Mısır ve Suriye ile barışmak
Dış politika ile insan ilişkilerini bir tutmamak gerekiyor. İnsanlar veyahut aileler arasında ebedi küskünlükler ya da düşmanlıklar olabilir.

Ancak devlet ilişkilerinde böyle bir durum söz konusu olamaz. Bu yüzden hükümetin yakın geçmişte takip ettiği Mısır ve Suriye politikasına takılıp orada zaman harcamak çok doğru bir yaklaşım değil.

Pandeminin yol açtığı küresel ekonomik kriz, Rusya-Ukrayna Savaşı, Doğu Akdeniz ve Ege sorunları gibi birçok krizden “Türkiye nasıl yara almadan, zarar görmeden kazançlı çıkar” buna odaklanmak gerekiyor.

Mısır ve Suriye ile doğrudan görüşmelere başlamak bütün tarafların faydasına olacaktır. Dış politikada aracılarla yol almak doğru bir yöntem değildir. Devlet, görüşmelerini doğrudan yapabilme kabiliyetine sahip bir varlıktır.

Geçtiğimiz on yılda Mısır, Suriye ve Libya’nın istikrarının Türkiye’nin güvenliğini ve ulusal çıkarlarını nasıl doğrudan etkilediğini hep birlikte gördük. Bu ülkelerde Türkiye aleyhine politikalar üretilmesinin Türkiye’ye bindireceği maliyet ortadadır.

Türkiye güçlü ve tecrübeli bir ülkedir. Aynı zamanda bölgesel bir güçtür. Tüm ülkelerle pazarlık yapma yeteneği söz konusudur. Dahası bu özelliklerinden dolayı geniş bir diplomatik manevra alanına ihtiyaç duyar.

Geçmişte hatalar yapılmış olabilir. Fakat dış politika yapımının dönemin koşullarına bağlı olarak ortaya çıktığını hatırdan çıkarmamak gerekiyor. Bir defa Türkiye’nin Mısır ve Suriye’de kazandığı tecrübenin Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ ve Ukrayna’da başarılı dış politika hamlelerini beslediği asla göz ardı edilmemelidir.

Kaldı ki dış politikada tutarlılık sabitlik değildir. Liderler kendi onurlarını ve ilkelerini ülkelerinin menfaatlerine kurban edebilirler. Kendilerine ters gelse de bunu kabullenmek ve göğüslenmek zorundadırlar. Zaten toplumlar bunun için lider seçerler.

Buradaki hassas çizgi, dış politika kararlarının devletlerin dış politika yapım mekanizmalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığını bilmekle başlıyor. Bu bağlamda Mısır ve Suriye’yle uzaklaşmayı lidere, yakınlaşmayı devlet aklına mal etmek ne kadar doğru bir yaklaşım olabilir? Her ikisinde de etkili olan devlet aklıdır.

Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim