• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Prof. Dr. Ömer Türker: “Türkiye’de İslâm düşüncesi geleneği ile irtibatı güçlendirecek bir anlatı formatına ihtiyacımız var”

Prof. Dr. Ömer Türker: “Türkiye’de İslâm düşüncesi geleneği ile irtibatı güçlendirecek bir anlatı formatına ihtiyacımız var”
Prof. Dr. Ömer Türker: “İslâm medeniyeti sanatı, hukuku, biyolojisi, kimyası, tıbbı, metafiziği, ahlâkı, siyaseti ve aynı zamanda tefsiri, hadisi olan bir medeniyettir.” Emre Orhan Gökalp’in söyleşisi.

 

Bize biraz kendinizden, yaşam yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?

Ben, Kırıkkale’nin Keskin İlçesi’nde doğdum. İlkokulu Kırıkkale’de bitirdim. Ortaokula Keskin’de başlayıp Kırıkkale'de tamamladım. Liseyi de Bursa Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi’nde iş makinaları bölümünde okudum. 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne girdim ve Arapçayı ve ilahiyat ilimlerini burada öğrendim. 1997 yılında üniversite bittikten sonra İslâm Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) bursiyer olarak göreve başladım ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptım. Yüksek lisansım tefsir alanındaydı. Erken dönem müfessirlerinden Mukâtil bin Süleyman üzerine daha ziyade bilgi teorisi ağırlıklı bir çalışma yaptım. 1999 yılında yüksek lisansı bitirdim, ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde yine tefsir alanında Temel İslâm Bilimleri Bölümü’nde doktoraya başladım.

 

Doktorada, Seyyid Şerif Cürcânî’yi çalıştım. Doktora sürecim biraz farklı oldu, çünkü İsam’da hem imkânlar çok fazlaydı hem de farklı alanlarda çalışabilmek için ortam elverişliydi. Doktorada daha ziyade kelam, felsefe, metafizik, mantık ve belagat gibi disiplinleri okudum. Doktora tezim genel olarak Seyyid Şerif Cürcani’nin düşüncesi üzerine oldu. Tefsire bir bölüm ayırabildim ama ana yapı olarak varlık düşüncesi, bilgi teorisi, dil teorisi gibi alanlar üzerinde yoğunlaştım. Doktoradan sonra da çalışmalarım metafizik ve bilgi teorisi üzerine yoğunlaştı.

 

Doktora sonrasında İbn Sina, Gazzali, Fahreddin er-Razi, Farabi gibi önde gelen İslâm düşünürleri hakkında çalışmalar yaptım ve doçentlik alanım bu nedenle felsefe oldu. 2005'ten 2012 yılına kadar İsam’da araştırmacı olarak bulundum. Aynı zamanda İsam Yayın Kurulu’nda bulundum ve faaliyetlerinde aktif rol aldım. İslâm Ansiklopedisi'nde çalıştım. 2012'de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Bölümü’ne geçtim. Hâlen burada göreve devam ediyorum. 2010'dan sonraki çalışmalarım içerisinde ahlâk düşüncesi de önemli bir yer tutuyor. Özellikle İlem’de (İlmî Etüdler Derneği) yaptığımız İslâm ahlâk düşüncesi projesinde de ahlâka dair ilgilerimi derinleştirme imkânı verdi. Şimdiki çalışmalarım esas itibariyle metafizik, bilgi teorisi ve ahlâk teorisi alanlarına yayılmış durumdadır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/soylesi/prof-dr-omer-turker-turkiyede-islm-dusuncesi-gelenegi-ile-irtibati-guclendirecek-bir-anlati-formatina-ihtiyacimiz-var-h44182.html

Bu haber toplam 1024 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim