• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Prof. Dr. Yavuz Kır: " 2 + 2 = 5 Sinerji olmadan başarı olmaz"

Prof. Dr. Yavuz Kır: " 2 + 2 = 5   Sinerji olmadan başarı olmaz"
19. Dönem Yazar Okulu Yönlendirme derslerinin beşinci hafta konuğu, Prof. Dr. Yavuz KIR oldu.



Geniş içerikli bir kavram olan sinerjinin potansiyel bir güç olarak ilk kez Türkiye'de 1980′li yılların sonunda, Özal ekolünün ardından dilimize yerleşen bir sözcük olduğunu söyleyen Prof. KIR; sinerjinin aynı zamanda eşzamanlı - uyumlu hareketten ortaya çıkan güç anlamına geldiğini ve dünyada İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu hareketin oluştuğunu belirtti.

 

Prof. KIR, Turgut Özal döneminde yapılan D8 Zirvesi Toplantısı’nın bir sinerjik hareket olduğunu savundu. Bir fikir oluşturulurken bu fikri kabul ettirmek için sinerjinin önemine değinerek, “Bir yazı yazmak ve sosyal medyayı kullanmak farklı sinerjiler oluşturabilir, bu bağlamda sinerji hem ‘makro’ hem de ‘mikro’dur." dedi. 

Prof. KIR; negatif sinerjiler konusunda toplumun çok uyanık olmasını, farklı kesimleri etkisi altına aldığında olumsuz gelişmeler doğurabileceğinin altını çizdi. Başbakan Erdoğan’ın Davos'ta "One minute!" çıkışının toplumlar ve ülkeler  üzerinde yarattığı sinerji ile bir çok kesimi harekete geçirdiğini dile getirdi.

 

Prof.Dr. Yavuz KIR'ın değindiği diğer bir konu ise ‘toplum üzerinde sinerji’ idi. "Toplum bir değişim içerisindedir ve bu değişimleri hangi faktörlerle etkilediğimiz önemlidir. Örneğin futbolun büyük bir sinerjisi vardır. İnsanların genel konuşma konuları arasında futbol geniş yer tutar. Konuşulan genel konular büyük sinerji kitleleri yaratabilir. Bunu olumsuz yönde holiganlaştırırsanız negatif sinerjiye dönüşebilir" dedi.

 

Sinerji oluşturmadan başarılı olunamayacağını savunan Prof.KIR, ‘siyasi sinerji’lerin zamanla, marka ortaya çıkardığını söyledi.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Yazar Okulu olumlu bir sinerjidir diyen Prof.Dr. Yavuz KIR, "Yazılar yazmakla da sinerji oluşturulabilir." dedi.

 

Son olarak da, birlikteliğin farklı kuvvetleri ortaya çıkacağını, olumlu anlamda sinerjinin var olacağını ve sinerjilerin olumsuza dönüştürülmemesi gerektiğini söyleyerek dersini sonlandırdı.

 

 Haber: Ümit YILDIRIM

Bu haber toplam 6048 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim