• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Rasim Özdenören: Yedi Güzel Adamın bir araya gelmesi kaderdir

Rasim Özdenören: Yedi Güzel Adamın bir araya gelmesi kaderdir
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun kırkıncı yılı dolayısıyla düzenlenen “Kırklar Meclisi” söyleşisinin 17 Şubat 2018 tarihindeki konuğu deneme, hikâye ve roman yazarı merhum Rasim Özdenören olmuştu.

TYB Mehmed Âkif Divanında gerçekleşen, Özdenören’in okuyucuları ve edebiyat severlerin büyük ilgi gösterdikleri programı hikâyeci ve eleştirmen Necip Tosun yönetmişti.

Yazar ve fikir adamlarımızdan Rasim Özdenören’in önemli açıklamalarda bulunduğu “Kırıklar Meclisi” konuşması haberini yeniden yayınlıyoruz.

 ***

Necip Tosun programın açılışında yaptığı konuşmada, “edebiyat ve hayat başlığı altındaki bu söyleşide edebiyat dünyasının ağabeylerinden, usta yazar Özdenören’in hayata bakışını, tecrübelerini, anılarını ve diğer yazarlarla olan ilişkilerini dinleyeceğiz” dedi.

Rasim Özdenören konuşmasına başlamadan önce “TYB'nin 40'ıncı yılını kutluyorum. Birliğin nice 40'ıncı yıllar görmesi diliyorum” dedi.

Edebiyat dünyasındaki kişilerin kendisini  “TYB'nin kurucu üyelerinden biri" olarak gördüğünü, bundan dolayı da kendisini öyle hissettiğini aktaran Rasim Özdenören, "TYB'ye karşı maddi ve manevi görevlerimi layıkıyla yerine getirdiğim kanaatinde değilim. Ama uzaktan da olsa takip ediyorum. Böyle bir etkinlikte bulunduğum için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Özdenören, ilk öykü kitabının yayınlanma sürecini şöyle anlattı. “Hikâyeleri içerikleri gereği üç kitap olarak tasarlamıştım.  Ancak 1967’de Sezai Karakoç bir mektup yazarak öyküleri acele göndermemi istedi. Gönderilen hikâyeler ‘Hastalar ve Işıklar’ adıyla yayımlandı.”

1967'de yayımlanan ilk eserinden sonra deneme ve hikâye kitaplarını yazmaya başladığını ifade eden Özdenören, “Çok genç yaşta yazmaya başladım. Yazılarımı mahalli basın yerine Hamle Dergisi’ne ve İstanbul’daki dergilere gönderiyordum. O günlerde, edebiyatta bir İstanbul ağzıyla yazma vardı ve ben de Maraş ve Çukurova ağzıyla yazıyordum. Bu bir farkındalık oluşturdu.” diye konuştu.

Cahit Zarifoğlu, M. Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören, Nuri Pakdil ve Sezai Karakoç’la olan arkadaşlıklarını anlatan Özdenören, “ Okuyan, düşünen, düşüncelerini yazan bu arkadaşlarla belli bir plan program dahilinde bir araya gelmedik. Lise yıllarında başlayan ve uzun yıllar devam eden arkadaşlıklarımız ve dostluklarımız bir kaderdir” diye konuştu.

2-099.jpg4-069.jpg3-096.jpg

Bu haber toplam 300 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim