• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Rüya Hakkında Doğru Görüş İbn Hazm el-Endelusî

Rüya Hakkında Doğru Görüş İbn Hazm el-Endelusî
Rüya hakkında doğru görüş şudur: Rüyaların birçok çeşidi bulunmaktadır: ı. Bazısı şeytanîdir; belirsiz, karışık ve akılda tutulamayan cinstendir.
ıı. Bazısı insanın kendinden kaynaklı olup uyanıkken zihnini meşgul eden şeyler ya düşmanıyla karşılaşma ve korku ya da sevdiği biriyle buluşma ve korkudan kurtulma şeklinde kişinin rüyasında ortaya çıkmasıdır.

Tercüme: Prof. Dr. Cağfer Karadaş

Mu’tezile’den Nazzam’ın öğrencisi Sâlih “Eğer bizden biri rüya görmüşse, o olduğu gibi gerçek çıkar; sözgelimi Endülüs’teki bir kişi rüyasında kendisini Çin’de görse Yüce Allah o kişiyi Çin’de yaratır” şeklinde bir söz söylemiştir. Bu sözün geçersizliği ve anlamsızlığı gün gibi ortadadır. Gözlemler de akıl da bunun yalan, yanlış ve dayanaksız olduğuna zorunlu olarak karar verir. Gözlem bakımından değerlendirdiğimizde rüyada kendisini Çin’de gören kişi, gerçekte yanımızda uyuyan biridir, hiç de başka bir yerde değildir. Akıl bakımından değerlendirdiğimizde ise, kendisini rüyada kafası kesilmiş olarak gören kişi yaşıyor olduğu açıktır, bunun aksini düşünmek de imkânsızdır. Nitekim sahih bir hadise göre, gördüğü bir rüyasını anlatan kişiyi Hz. Peygamber “şeytanın bu şekilde sizinle oynamalarını bana getirip anlatmayın” diye uyarmıştır. (bk. Müslim “Ru’ya” 14-16).

Rüya hakkında doğru görüş şudur: Rüyaların birçok çeşidi bulunmaktadır: ı. Bazısı şeytanîdir; belirsiz, karışık ve akılda tutulamayan cinstendir. ıı. Bazısı insanın kendinden kaynaklı olup uyanıkken zihnini meşgul eden şeyler ya düşmanıyla karşılaşma ve korku ya da sevdiği biriyle buluşma ve korkudan kurtulma şeklinde kişinin rüyasında ortaya çıkmasıdır. ııı. Bazısı insan tabiatının sonucu olup biyolojik veya psikolojik durumlarının rüyasına yansımalarıdır. ıv. Bazısı ise kişi bedeni ve fiilî kirlerden arınıp fikrini ifsat edecek düşüncelerden kurtulduğunda, Yüce Allah’ın o kişiyi bir takım gaybî hakikatlere muttali kılmasıdır. Bu noktada rüyanın doğruluk derecesi, kişinin temizlik ve safiyetteki gayret ve başarısına göredir. (karşılaştırma için bk. Buharî, “Ta’bîr” 26; Müslim, “Ru’ya” 6).

Devamı: https://www.insaniyet.net/ruya-hakkinda-dogru-gorus-ibn-hazm-el-endelusi/

Bu haber toplam 302 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim