• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Sabahattin Ali’nin Yansıması Kuyucaklı Yusuf

Sabahattin Ali’nin Yansıması Kuyucaklı Yusuf
Merve Yurtsever yazdı...Sabahattin Ali, toplumsal gerçekçi bir yazar olarak, yaşamındaki deneyimleri okura yansıması, onun edebi tarzı olarak bilinir.

 Kuyucaklı Yusuf kitabı da Sabahattin Ali'nin hayatından oldukça fazla izler taşımaktadır. Babasına hayran bir çocuk oluşunu, yazarın kitaptaki baba figürü olan Salahattin Bey üzerinden okuyabiliyoruz. On dört yaşında evlenmiş annesine olan öfkesini ise anne rolündeki Şahinde Hanım ile tasvir ediyor. Kendi hayatında annesi ruhsal sorunlar yaşamış ve defalarca intihar teşebbüsünde bulunmuş. Bundan dolayı hastanede yattığı sürede, babası küçük kız kardeşinin bakımını üstlenmiş ve aynı dönem kalp hastalığıyla mücadele etmiş. Annesinin taburcu olacağı zaman ise hayatını kaybetmiş. Ve Sebahattin Ali babasının ölümünden annesini sorumlu tutmuş. Ayrıca çocukluk yıllarında annesi diğer erkek kardeşiyle daha çok ilgilenmiş, Sabahattin Ali'yi ihmal etmiş. Bu durum onun başarılı bir öğrenci olmasına rağmen, zayıf ilişkilerle dolu çocukluk yaşamasına neden olmuş. Arkadaşlarıyla oyun oynamaz, hep geri planda kalırmış. Tıpkı romanda ki Yusuf gibi.

Romanın başkahramanı Yusuf'tur. Diğer bütün karakterler Yusuf'la ilişkileri doğrultusunda romanda yer alır. 1937 de yazılmış olan eser 1093 dünyasını anlatarak başlar ve bugün hala topluma hitap edebilmektedir. Osmanlının çöküş dönemlerine denk gelen hikâye zamanı, kitapta yer yer hissettirilir. O yılların normali niteliğinde kendinden on beş yaş küçük Şahinde Hanımla evli olan Salahattin Beyin uyumsuz evliliği, sürekli söylenen memnuniyetsiz bir kadın ve huzursuzluktan kaçmak için eve geç giden, içkide teselli arayan bir erkeğin yaşamları üzerinden, dönemin evlilik problemini ortaya koymuştur Sabahattin Ali.

Kuyucaklı Yusuf'un, kaymakamın ailesine dâhil olmasıyla önceleri Şahinde Hanımın daha çok artan söylemlerinin, zamanla onun işine yaradığını fark edip, kabullenişe dönüşmesinin olay örgüsünü de görüyoruz. Bu da yazarın zaman zaman vurguladığı insanların çıkarsız hiçbir şey yapmadıkları görüşünü destekler nitelikte.

Hikâyenin başında ailesinin katliamına şahit olan Yusuf'un metaneti ve soğukkanlılığı kahramanın karakterini ilk satırlarda belli ediyor. Okurken başlangıçta yaşanan bu olay nedeniyle çeşitli travmalara şahit olacağımı düşünmüştüm ancak ilerleyen bölümlerde yazarın, karakterin genel hatlarını en başında sunmuş olduğunu gördüm.

Yusuf insanlardan uzak duran, insani duyguları yaşamayı hep erteleyen, gözünde önemsizleştirerek hislerini içinde öldürmeye çalışan, etrafında donuk olarak gözüken bir karakter izleniminde sunuluyor. Karşı koyamadığı tek his, yüzünde gülümsemeye sebep olan, evin küçük kızı Muazzez'e olan ilgi ve yakınlığı. Şahinde'nin uzun gezmeleri sırasında onunla ilgilenen ve huysuz anlarında sakinleştirebilen tek kişi. Abi kardeş manzarasıyla başlayan bu ilişki, Muazzez'in on beş yaşlarına geldiği dönemde evliliğe götüren duygularla resmediliyor.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sabahattin-alinin-yansimasi-kuyucakli-yusuf-k5153.html

Bu haber toplam 361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim