• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Safha Safha Müslümanın Post/Modern Zaman Savrulmaları

Safha Safha Müslümanın Post/Modern Zaman Savrulmaları

1. Birinci Safha veya Özünü Sorgulama: Müslümanın eğitim serüveninde geleneğine, tarihine, düşünme aygıtlarına ve kendi irfanına ilk ciddi tavır olarak sorgulama, sonra eleştirel bakış ve sonunda negatif tavırları. Kalbindeki ilk lekeler ilk ilk kayıplar.

2. İkinci Safha veya Sentetik Tavırdan Bilişsel Eklektik Dönüşümler: Doğunun en batısında, Batının en doğusundaki Anadolu insanı özellikle madde –ruh, akıl-nakil, din- fenni bilim, vahyi bilgi- beşeri bilgi dengesi çatışmacı /diyalektik yerine dengeleyici, etkileşimci veya örtüştürücü olmadığında ibre daima madde, akıl, bilim, beşeri bilgi lehine bozulacak ve dinin çağı yakalamadığı kanaati oluşacaktır.

3. Üçüncü Safha veya Kutsalın Sekülerleşmesinden Sekülerin Kutsallaştırılmasına Doğru Evrilmeler: Sekülerin, maddi olanın fiziksel olanın öne çıkarılıp maneviyatın tüm yapılarıyla geri plana atılması, öznel metafizikte dünyaya bakışın aşırı iyimserleştirilmesi veya olumlanması ile beraber dinin tüm unsurlarına seküler karşılıklar bulunması safhası gerçekleşecektir.

4. Dördüncü Safha veya Evrensel Hakikat Anlayışından Teolojik Çoğulculuğa Dönüşümler: Tüm dinlerin mega yapılarının ardında parçalı, nisbi, değişken ve yerel hakikatlerin var olduğu algısı artık hakimdir. Tüm inançların olgularda farklı özde yani kutsal anlayışlarında aynı şeyi söylediklerine inanma.

Devamı: https://www.insaniyet.net/safha-safha-muslumanin-post-modern-zaman-savrulmalari/

Bu haber toplam 165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim