• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Şairler Geçidi: Ahmet Tepe ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Ahmet Tepe ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kitap Haber'i hayranlıkla takip ediyorum.

 Edebiyat, özelde şiir için güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Bütün edebiyatseverlerin ve okurların size teşekkür borcu olduğunu buradan söylemek istiyorum. Soruya gelince; aslında bu soruya vereceğimiz cevap şiirimizin içeriği hakkında da bir ipucu veriyor. Çünkü kendimizi yazıyoruz, "yaşantı" bize ait. Yalnız şu da var, insanın kendi aynası size karşı dürüst olmayabiliyor. Yani ne, nasıl, kim olduğumuz konusunda size bir şey söylemiyor. Demem o ki şu güne kadar kendim için kendime ait bir tanımım olmadı. Ama başkalarının "iyi bir insan" olduğum konusunda hemfikir olduklarını da biliyorum. Rahmetli Sezai Karakoç "ama Müslümanız" demişti, bütün şartlar altında dosdoğru olmak adına. Sezai Ağabey'e katılmamak mümkün değil. Yaşadıklarınız hayatın belirli dönemlerinde sizi farklı davranış biçimlerine zorlasa da iyi olmaktan başka çaremiz olmadığını biliyorum.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Şiirin bir yazma biçimi var mı bilmiyorum. Bence her şairin yazma şekli ve beslendiği mutfağı farklıdır. Kolay yazan biri olmadım hiçbir zaman. Yazdığım bütün şiirlerde büyük bir emek var. İlla ki Allah'ın ikramı da (ilham) oluyor yazarken. Yalnız bendeki hiçbir şiirin tamamı ilhamla yazılmış değildir. Kimi zaman bir mısra oluyor bu kimi zaman beş mısra o dünyadan süzülüp gelen… Gerisi büyük bir işçilik... Bende böyle… Şiirde acele ettiğiniz zaman bu size pişmanlık olarak geri dönüyor. Bundandır ki "aceleciliği" şiir hayatımdan çıkardım. Sabırla kelime avına çıkarım. Şiir yazacak kimse şunu bilmelidir derim: Her kelime şiir olamaz. Dolayısıyla kelime seçmek hassaslık gerektiriyor. Ne zamanki "şimdi oturup şiir yazabilirim/yapabilirim" duygusu/düşüncesi bende hasıl olur beni rahatsız eder ya da ettiğini hissedersem oturup şiir yapmaya başlarım. Şöyle ki çarpıcı fikirleri olduğunu ancak bunları şiire dökmeyi bir türlü başaramadığını belirten ressam Degas'a cevaben Fransız şair Mallarme'nin söylediği "Şiir fikirlerle değil kelimelerle yazılır/yapılır," sözünü de hatırlatalım bu vesileyle.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-ahmet-tepe-ile-konustuk-k4848.html

 

Bu haber toplam 276 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim