• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Şairler Geçidi: Yasemin Kapusuz ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Yasemin Kapusuz ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?İşte geldik, gidiyoruz. Azar azar.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Karmaşık. Karışık. Dağınık. Bazı şiirler var, birdenbire. Diğerleri hep bir hayretin zaman içinde zamansız oluşması. Ya da her nasip vaktine esir olduğundan zamanında yazılmış. Çantamda kâğıt kalem taşıyanlardanım. Peçeteye yazmamak için. Beni durdurabilen şeyler var hala. Şiir de bunlardan. Malzemelerim öyle zor bulunur şeyler değil. Ancak sunumun da göze hitap ettiğini ve lezzetli olabildiğini düşünüyorum. İkisi bir arada zor olabiliyor ya. Mutfakta olmanın kendisini seviyoruz sanırım, dua gibi. Dua olsun da… Şiir olsun da… Çalışarak yazılmış şiirlerim çok az. Hemen hemen hepsi dolup taşanlar…

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Çok mu ümitliyim bilmiyorum. Çok iyi şairler ve şiirler var günümüzde. Hep denir ya Fuzuli gibi bir şair gelmez daha diye. Neden? Devrin Fuzulileri var, görmek gerek. Ayrıca şiir hala meselemiz. Yıkılmayan kalemiz. Varlık endişesi taşıdığı bir gerçek şiirimizin. Seçkindir şiir. Özeldir ve hala yerli yerinde bence.

Belki şairlerin yol gösterici olmaları gerekiyor ve bu eksik. Nedensizlik ve işlevsizlik. Dergilerin sayısının çok olması, dijital ortamlar… Şiirin sorunu mudur bilemedim açıkçası. Her zaman zaten şiirde manifestolar ve parselleşme olmuştur. Bilinçli veya gar-ı ihtiyari, gelişigüzel. Öyle büyük sorunlar olduğunu düşünmüyorum. Editörlerin insafından biraz kurtarılmalı diye düşünüyorum ama özellikle gençler için. Onlar da gerçi kendilerine yeni alanlar oluşturuyor, yazmayı bırakmıyor çoğunlukla. İstikbale. Ümitle. Kökü mazide atiyiz.

Dergi takip ediyor musunuz? Hangi dergilerde yazdınız/yazıyorsunuz? Dergilerdeki şiirler üzerine neler söylersiniz?

Elbette dergi takip ediyorum. Lise yıllarımdan beri düzenli okuduğum dergiler oldu. Baba ocağım, ana kucağım Yedi İklim. Birnokta. Bunların dışında ara ara yazdığım farklı dergiler de oluyor. Dijital bir dergi, Dilhane. Kültür edebiyat sanat siteleri. Tek tek isim vermeyeyim. Kiminde sadece bir şiir vardır belki de. Dergiler de okumak için tercihim. Yazmaktan ziyade okumaktan yanayım.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-yasemin-kapusuz-ile-konustuk-k5117.html

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim