• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Şairler Geçidi: Zeynep Yıldırım ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Zeynep Yıldırım ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Hayatında şiire yer vermek için çırpınan, şiirin yüklediği sorumluluklardan kaçmayan, derdini şiirle anlatmaya çalışan biriyim. Şiir güzelleştirir ve şiirde güzellikler vardır çünkü.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Şiir, duygularımızı kelimeler ve imgeler aracılığıyla aktardığımız bir edebi tür. Dolayısıyla şiir yazdığım o belirsiz süreci ağırdan alıyorum. Çünkü aşk, acı, özlem, ayrılık gibi duyguları, o çoşkuyu, duyumsatan, hissettiren metinler olmalı. Şiirin tekniği üzerine çalışırım. Yer yer edebi sanatları kullanmaya çalışırım. Mısraların kendi içindeki uyumu, tutarlılığı önemli. Kelimeler üzerinde çalışıyorum. Dediğim gibi, şiirin mutfağında biraz uzun çalışıyorum. İçime sinmesi de önemli. Tamamlanacak şiiri yazdığım an hissedebiliyorum. Bazen de ilk mısra içime doğduğunda devamı geliyor. O ilk mısrayı zihnimde tutarım, unutmam, not alırım hatta.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Günümüz şiirini iyi okumaya ve takip etmeye çalışıyorum. Şiirin sorunu yerine şairlerin sorunundan söz edebiliriz. Şair olarak gördüğümüz insanların bu kadar çok şiir yazabilmelerine şaşırıyorum. Bir şair bu kadar çok şiir yazabiliyorsa, her şiiri iyi şiir olabilir mi? Şiirde günlük ifadelerle arabesk söylemler oluyor çokça. Gördüğüm bu ama iyi şiir de kendini gösteriyor.

Dergi takip ediyor musunuz? Hangi dergilerde yazdınız/yazıyorsunuz? Dergilerdeki şiirler üzerine neler söylersiniz?

Dergileri de, yeni çıkan kitapları da takip etmeye çalışıyorum. Aydos Edebiyat dergisiyle başladı şiir yolculuğum ve devam ediyor. Şiar dergisinde de yayımlandı. Çok fazla dergiye şiir göndermedim ama pişmemiz ve gelişimimiz açısından dergilerde ürünlerimizi yayımlamak çok önemli. Dediğim gibi iyi şiirler yazılıyor dergilerde ama dergi okuyucusu az. Dergi almıyoruz maalesef. Hâlâ elime bir dergi aldığımda daha okumadan heyecanlanırım.

Hikâye / öykü türü günümüzün popüler edebiyat türleri arasında. Şiire ilginin az olduğunu düşünüyor musunuz? Evet ise neden?

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-zeynep-yildirim-ile-konustuk-k5116.html

Bu haber toplam 395 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim