• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Sarıkamış'ın son esirinin iç burkan hikayesi

Sarıkamış'ın son esirinin iç burkan hikayesi
Yedikıta dergisi, 2015'in Aralık ayında “Sarıkamış’ın Son Esiri” başlığıyla çıkmıştı.

 Sarıkamış’ta yaşanan felaketler esnasında kaybolan bir alay sancağının izi sürülen kapak konusu yazıyı Doç. Dr. Tuncay Öğün kaleme almıştı. Tuncay Öğün, “2014 yılı Kasım ayında Moskova’daki Devlet Tarih Müzesi-1812 Anayurt Savaşı Müzesi-Sergi kompleksini ziyaret ettiğim sırada Türk olduğumu fark eden müze görevlisinin parmağıyla işaret ederek yukarıya bakmamı sağlaması, bu asırlık sırlardan birinin daha ortaya çıkmasına vesile oldu” diyor. Sancak salonun en yüksek kısmındadır. Bir yüzünde Kelime-i Tevhid (Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resûlullah), diğer yüzünde sultanın tuğrasıyla bezeli Osmanlı arması bulunur al sancağın…

Sancağın alt kısmındaki camekanlı bölmede iki dilde (Rusça-İngilizce) kısa bir açıklama yer alır. Bu açıklamada, “altın yaldızlı bu atlas sancağın Sarıkamış harekâtı sırasında Türklerden alındığı” yazılıdır. Tuncay Öğün bu açıklamayı okuyunca büyük hayal kırıklığı yaşadığını, büyük üzüntü duyduğunu açıklıyor yazısında ve “Ordumuzun namus ve şeref timsali olan al sancağımızın orada şeref konuğu değil, boynu bükük bir esir olduğunu anladım” diyor. Sancakta hangi alaya ait olduğuna dair bir emare ve nişane bulunmadığından, sancağın nereye ve hangi alaya ait olduğunu tespit edemez, ama izini sürer ve kesin olmamakla beraber bir neticeye ulaşır.

Kaybolan sancakların akıbeti

Tarihimizdeki birçok hadise gibi Sarıkamış hadisesi de bilinmeyenlerle, cevabını bulamayan sorularla doludur. Sarıkamış harekatı ve bozgunuyla ilgili sır perdeleri de kaldırılamamış, gerçekler ortaya çıkarılamamıştır. Velhasıl tarihe ait gerçeklerin büyük bir kısmı hâlâ sansürlüdür. Tuncay Öğün’ün “Sarıkamış’ın Son Esiri” başlıklı yazısı da tarihimizin bu en dramatik hadisesiyle ilgili sorulara bir cevap arama çalışması, hadisenin üzerindeki perdeyi biraz aralama çabasıdır aynı zamanda. Sarıkamış harekâtında, zamanın komuta kademesinin birçok ihmalinin, yanlış kararlarının olduğunu okuruz hep. Tuncay Hoca bu ihmallerden birini, okuduğu bir hatıratla ilgili olarak yaşadığı somut bir hadiseyle anlatır:

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/sarikamis-in-son-esirinin-ic-burkan-hikayesi-h22571.html

Bu haber toplam 338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim