• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Sedat Ergin: TBMM’de yayımlanmayan 15 Temmuz raporunun izini sürünce...

Sedat Ergin: TBMM’de yayımlanmayan 15 Temmuz raporunun izini sürünce...

Doğrusu TBMM Başkanlığı’nın önceki günkü yaptığı açıklamada “Söz konusu Meclis araştırması hükümsüz hale gelmiştir” şeklindeki ifadeyi gördüğümde, 2016 yılında 15 Temmuz darbe girişimi hakkında hazırlanan TBMM Araştırma Komisyonu raporunun akıbeti daha da merakımı uyandıran bir nitelik kazandı.

Bu raporun her yıl 15 Temmuz kalkışmasının yıldönümü nedeniyle hatırlanması, hararetli tartışmalara konu olması artık kanıksanan bir rutine dönüşmüş gibidir. Aslına bakılırsa, Türk kamuoyunda 15 Temmuz’la ilgili bazı soruların hâlâ gündemden çıkmamasının önemli nedenlerinden biri de bu komisyon raporunun akıbetidir.

TBMM Başkanlığı’nın önceki günkü açıklamasıyla bu konudaki tartışmalar daha da ilginç bir zemine oturmuştur. Açıklama, raporun resmen yayımlanmasının mümkün olmadığını, çünkü TBMM içtüzüğünde öngörülen usullere uygun bir şekilde sonuçlandırılmadığı görüşünü taşıyor.

KOMİSYON BAŞKANI: ‘RAPOR TAMAMLANDI, BAŞKANA TESLİM ETTİK’

Meclis raporu tartışmasının bu yıl biraz daha kuvvetli seyretmesi 2016 yılında kurulan araştırma komisyonunun AK Partili Başkanı, dönemin Burdur milletvekili, eski savcı Reşat Petek’in meslektaşımız İsmail Saymaz’a yaptığı açıklamalar oldu.

Saymaz’ın halktv.com.tr web sitesinde yayımladığı bu mülakatta, Petek, uzun süren sessizliğini ilk kez bozarak, raporun açıklanmaması konusunda eleştiriler yöneltiyor.

Aslında Petek’in tepkisine yol açan, TBMM’nin web sitesinde, araştırma komisyonunun faaliyetiyle ilgili olarak “Komisyon raporunu vermedi, (hükümsüz)” şeklinde bir cümlenin yazıyor olması. Petek, “Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil, gerçeği yansıtmıyor” diye konuşuyor.

Petek, “fiziken basılmış raporu” raporu dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a teslim ettiklerini söylüyor. “Rapor tekemmül etti (tamamlandı) ama Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmedi. İşin özeti budur” diyor.

Peki neden Genel Kurul’a inmedi? Saymaz’ın bu sorusunu, “Onu İsmail Kahraman’a sormak lazım” diye yanıtlıyor Petek.

Daha sonra konuyu bugünkü TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a da anlatıyor, “Kamuoyu rapordan yararlanamıyor. ‘Devlet böyle bir rapor yok’ diyor. Biz görevimizi yaptık, Meclis Başkanı’nın da yapması gerekir” diye ekliyor.

TBMM BAŞKANLIĞI: ‘KOMİSYONUN SÜRESİ HUKUKEN ÜÇ AYDA BİTMİŞ’

Tabii Petek’in bu ifadesiyle konu bu kez doğrudan bugünkü TBMM Başkanı Şentop’un sahasına da girmiş oluyor, her ne kadar hadise kendisinden önceki dönem yaşanmış olsa da. TBMM Başkanlığı da önceki gün yaklaşık iki sayfalık bir açıklama ile tartışma yaratan sorulara yanıt verdi.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/tbmmde-yayimlanmayan-15-temmuz-raporunun-izini-surunce-42103756

 

 
 
Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim