• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Sedat Ergin: Türkiye, Rusya ve İran birlikte Suriye nedeniyle ABD’yi kınayınca...

Sedat Ergin: Türkiye, Rusya ve İran birlikte Suriye nedeniyle ABD’yi kınayınca...
Türkiye, Rusya ve İran’ın 2017 başından itibaren Suriye’de ateşkes ilan edilerek siyasi çözüm yönünde işbirliği amacıyla oluşturdukları üçlü diyalog mekanizması kısaca “Astana Formatı” ya da “Astana Süreci” olarak adlandırılıyor.

Bu süreçte üç ülkenin üst düzey dışişleri temsilcileri ve aynı zamanda devlet başkanları belli aralıklarla buluşarak Suriye’deki gelişmeleri gözden geçiriyorlar.

Üç ülke, buluşma hangi düzeyde olursa olsun, her toplantı sonrasında yayımladıkları ortak bildiriler aracılığıyla Suriye meselesine nasıl baktıklarını duyuruyor. Bu açıklamalar, bir anlamda Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’ye dönük tutumları arasındaki ortak paydaları gösteriyor.

Bu ortak paydalar hariç tutulursa, Rusya ve İran Esad rejimini desteklerken, Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu (eski adıyla ÖSO) merkezli olarak silahlı muhalefetin yanında yer alması, Astana mekanizmasını çatışma ve işbirliğinin birlikte yürüdüğü kendine özgü bir oluşum yapıyor.

Devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/turkiye-rusya-ve-iran-birlikte-suriye-nedeniyle-abdyi-kinayinca-42089139

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim